Det blir ingen prao ute i arbetslivet det här läsåret för Ida Nilsson, Malin Unnerstad och Maja Dahlberg som går i nian på Eriksbergsskolan i Uppsala. Istället ska de vara kvar på skolan och lära sig om arbetslivet. Foto: SVT

Kommunens beslut: Ingen prao för eleverna i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen prao ute på arbetsplatser under hösten för åttorna och niorna på Uppsalas kommnuala skolor. I stället ska de vara kvar på skolan och lära sig om arbetslivet.

– Det är väldigt tråkigt. Det blir säkert svårare att hitta jobb och komma ut i arbetslivet, säger Malin Ericsson Unnerstad.

– Vi ställer inte in prao:n men vi ersätter den, och det är utifrån den pågående coronapandemin där det kan vara svårt att erbjuda prao på arbetsplatser, säger Christina Stenhammar, chef för de kommunala grundskolorna i Uppsala.

Kvar på skolorna

Istället för att vara ute på arbetsplatser och prova olika yrken så ska eleverna vara kvar på skolorna och ha arbetslivsorienterade aktiviteter under hösten.

Coronaviruset i Uppsala

Flera av de elever SVT Nyheter Uppsala pratar med tycker det är tråkligt att det inte blir någon prao.

– Det är väldigt roligt annars att åka iväg från skolan och göra någonting annat, säger Malin Ericsson Unnerstad på Eriksbegsskolan.

– Jag kan förstå att det är en besvikelse att inte få komma ut på arbetsplatser eftersom det är spännande och en variation till det vanliga skolarbetet. Men vi erbjuder sommarjobb för ungdomar mellan årskurs 9 och gymnasiet och det brukar vara en bra möjlighet för att få framtida sommarjobb, säger Christina Stenhammar.

Hur det blir för de skolor som har prao schemalagt i vår är inte beslutat än.

Hör mer i klippet om vad eleverna tycker om att de missar den vanliga prao:n i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet