Region Gotland uppmanar de som har bland annat sprinklersystem att se över och hur dessa reagerar på en trycksänkning. Foto: TT

Ingen vattenbrist till sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Nästa sommar ser vi ut att slippa vattenbrist – höstens regnande har gjort att grundvattennivåerna återhämtat sig.

– Blir det en normal vinter så bör det inte bli några problem nästa sommar, säger Bo Thunholm, hydrogeolog på Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Bevattningsförbud och andra konsekvenser kan vara ett minne blott till sommaren. I Mellansverige, som var den enda delen av landet som ännu hade problem efter sommaren, har vattenmagasinen fyllts på bra under hösten.

– De små magasinen har fyllts på helt. Och de stora, som till exempel rullstensåsarna, är på väg att återhämta sig. Men de ligger fortfarande något under det normala, säger Bo Thunholm.

Framtiden ser ljus ut

Prognosen för nästa sommar ser i och med detta god ut.

– Vi har inte de riktiga bottennivåerna längre, så framtiden ser ljus ut tack vare att det regnat ovanligt mycket i höst. Dramatiken har helt enkelt avtagit, säger Bo Thunholm, men påpekar att det ändå är bra att tänka sparsamt kring vattnet.

– Vi ska inte slösa i onödan så klart, det kan komma nya perioder med låga nivåer. Det finns alltid en osäkerhet.

Resurser till forskning

SGU har fått extra pengar av regeringen för att under de kommande tre åren jobba med grundvattenläget i landet. En bidragande orsak är de rekordlåga nivåer som noterats under 2017. Bland annat ska övervakningen av grundvattennivåerna förstärkas och utvecklas, och kunskaperna förbättras om grundvattnet ”i ett föränderligt klimat”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.