Hesa Fredrik ur funktion i Uppsala – ”Allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

I över två veckor så kan VMA-signalen (Viktigt meddelande till allmänheten) varit sönder i Uppsala, utan att någon märkt någonting.

VMA-signalen, eller ”Hesa Fredrik” som den kallas, har varit sönder i över två veckor i tätorten Uppsala. Räddningstjänsten har som uppdrag att ta hand om maskinen och ska vara där, enligt rekommendation från MSB, varje dag.

– Det är räddningstjänsten som har haft bristande rutiner. De ska titta till den en gång om dagen, nu hade de gått över två veckor sedan någon senast var där, säger Håkan Marcusson som är systemarkitekt på Myndigheten för säkerhet och beredskap.

Hesa Fredrik – VMA-larm

Räddningtjänsten uppger att man har vidtagit en rad åtgärder för att undersöka vad som gått fel.

– Vi tittar till den där datorn en gång per vecka. Senaste gången vi kollade så såg vi inga fel, säger Anders Ahlström, brandchef vid Uppsala brandförsvar.

Och det vet inom dessa två veckor?

– Stämmer.

Varför såg man inga fel då?

– Jag kan tyvärr inte svara på det på rak arm. Däremot är det viktigt att understryka att testerna är ju till förr att hitta fel som de här – så att vi inte står där när det är skarpt så att säga.

Inget ljud under måndagen

Under måndagen var tanken att ”Hesa Fredrik” skulle tjuta över Uppsala då den i vanlig ordning skulle testas. Men så blev det inte.

– Det är en centralenhet som har gått sönder, hur vet vi inte riktigt än. Vi har tekniker på ingång, och det ska vara löst inom 48 timmar, säger Håkan Marcusson.

Vad kan det här få för konsekvenser?

– Det här gör så att allmänheten inte kan nås av viktiga meddelanden, det är allvarligt, säger han.

Uppsala brandförsvar kommer inte ändra några rutiner uppger man.

– Nej, vi kommer rätta till felet som var nu. Sen ska man också veta att rutinerna ändå kommer ses över framöver när VMA-larmet kommer förändras i framtiden, ett arbete MSB redan är igång med, säger Anders Ahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hesa Fredrik – VMA-larm

Mer i ämnet