En polisman fick föras till Akademiska sjukhuset för vård efter att ha fått en glasflaska kastad i huvudet under en insats i Valsätra. Foto: Utryckning Uppsala

Bantad polisstyrka slog till – klent resultat mot tung brottslighet

Uppdaterad
Publicerad

Tre efterlysta gripna, en anmälan om narkotikabrott och två skarpa vapen i beslag. En del av facit efter en tvådagarsinsats inom ramen för polisregion mitts satsning mot grov organiserad brottslighet.

Under onsdag och torsdag har polisen genomför insatser i Gottsunda/Valsätra i Uppsala inom ramen för vad man kallar ”Operation Lynx”. En satsning mot organiserad brottslighet som pågått sedan i höstas.

Uppsalapolisen har tagit hjälp av kollegor från Västerås och Gävle.

Handeldvapen i beslag i natt

– I natt togs ett handeldvapen i beslag. Så vi har tagit totalt två skarpa vapen i beslag och vi har rört om lite i den grova organiserade brottsligheten.

– Sedan har vi tyvärr fått en kollega skadad, när han fick en flaska i bakhuvudet, säger Jale Poljarevius.

Resultatet är inte helt sammanställt än, men den preliminära sammanställningen handlar om tre efterlysta som gripits, två skarpa vapen i beslag (varav ett gevär av äldre modell), anmälan om narkotikabrott, två misstänkta för drograttfylleri, en misstänkt för våld mot tjänsteman och hot mot tjänsteman.

”Betydligt mindre”

Det låter ändå inte som ett jätteresultat?

– Nej. Det är betydligt mindre mot vad det varit tidigare. Vi har en ytterligare försvagning av resursen så vi har inte kunnat dra igång kollegor från hela regionen utan vi har haft kollegor från Gävleborg och Västerås som hjälpt till.

Syftet med insatsen i Uppsalastadsdelen är att det ska vara tryggt och säkert att bo i området och samtidigt svårt att begå brott och skapa otrygghet.

Det här är den femte polisoperationen som genomförts inom ramen för Operation Lynx.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.