Hilde Wiberg är spindeln i nätet i arbetet med att stävja ungdomsfylla under valborgsfirandet. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Insatser mot ungdomsfylla ger resultat

Publicerad

För att stävja ungdomsfyllan finns socialtjänsten och en rad frivilliga ute i fält. Och deras arbete har effekt – på tio år har antalet omhändertaganden sjunkit drastiskt.

Socialtjänsten i Uppsala har under de senaste åren satsat stort på vuxnas närvaro under valborgsfirandet, som sker i samarbete med flera myndigheter och föreningar. Spindeln i nätet är Hilde Wiberg som i vanliga fall är verksamhetschef på Uppsala ungdomsjour.

– Vi ser att det blir otroligt mycket lugnare när vi har många trygga vuxna ute. Vi vet att det är mycket ungdomsfylla, men genom att vi har nattvandrare, volontärer, socialtjänst och polis ute gör det att vi kan jobba förebyggande och uppsökande, säger hon.

Från 40 till fåtal

På så sätt kan de tidigt hitta unga i riskmiljöer och insatserna ger resultat.

– För tio år sen rörde det sig om ett 40-tal ungdomar som var kraftigt berusade och behövde tas om hand. Men nu när vi finns ute och jobbar kraftigt förebyggande är det fyra, fem stycken, säger Hilde Wiberg.

Skolpersonal också ute

Under helgen har ett 60-tal personer dagligen utgått från servicecentret i stan. Några av dem kommer från Frivilliga motorcykelkåren, FMCK, vilket gör att de snabbt kan ta sig till ytterområden såsom Björklinge och Storvreta. Men på själva sista april dubbleras styrkan och totalt kommer 120 personer vara ute i fält. En del av dem är skolpersonal.

– Ja, på valborgsmässoafton har vi fått med kuratorer och sjuksköterskor från högstadieskolor och gymnasier. Det är nytt för i år och det är vi jätteglada för, säger Hilde Wiberg.

Hilde Wibergs tips till tonårsföräldrar inför valborgshelgen

  • Ha kontakt.
  • Fråga var och med vem ditt barn är.
  • Ring upp regelbundet.
  • Ha fasta tider.
  • Kom överens med andra föräldrar om var barnen ska vara och när de ska komma hem.
  • Var själv redo att hämta ditt barn om det skulle behövas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.