Linnea Hansson åkte till Danmark för att få hjälp med assisterad befruktning. Foto: SVT

Ensamstående tvingas vänta på befruktning

Uppdaterad
Publicerad

I april fick ensamstående kvinnor rätt till assisterad befruktning i Sverige. Men landstingets beslut att dra igång verksamheten på Akademiska sjukhuset dröjer.

Uppsalabon Linnea Hansson företräder organisationen femmis, frivilligt ensamstående mammor med insemination/IVF, och är själv är ensamstående mamma till tre barn. Och hon är besviken. Hon menar att landstingspolitikerna haft flera år på sig att förbereda sig inför beslutet.

– Jag tycker det är tråkigt att politikerna i Uppsala inte varit tidigare ute här. De kunde ha fattat beslutet långt tidigare. I vissa landsting tog man beslutet redan i april, säger hon.

Samma möjlighet som sambos

Den nya lagen, som trädde i kraft den 1 april i år innebär att ensamstående kvinnor numera ska ha samma möjlighet till assisterad befruktning som personer som är gifta, registrerade partners, eller sambos. Senast på tisdagen väntades landstingsstyrelsen fatta beslut om att dra igång verksamheten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Men beslutet sköts upp.

– Vi har bland annat inväntat riktlinjer från SKL. Vi brukar i allmänhet göra så att vi följer de riktlinjer som kommer från vårt gemensamma organ, säger Börje Wennberg (S), ordförande i landstingsstyrelsen.

Vill ha en jämlik vård

Varför måste ni invänta riktlinjerna?

– Vi har generellt sett ett intresse av att ge jämlik sjukvård. Att det inte blir en väldigt ojämn flora över landet, hur man kan få de här insatserna.

I vissa andra landsting har man redan tagit beslut kring den nya lagen. Att beslutet dröjer i Uppsala läns landsting innebär i teorin att de som remitteras från andra landsting kan komma att få hjälp före kvinnor i Uppsala län.

Sjukvårdsstyrelsen väntas ta beslut om regler och villkor för ensamstående kvinnor som ska erbjudas assisterad befruktning först den 22 juni. När det är taget kan de nära 40 kvinnor som redan anmält sitt intresse till Akademiska sjukhuset börja utredas tidigast i augusti. Därutöver måste man invänta skriftliga samtycken från donatorer innan assisterade befruktningar kan påbörjas i praktiken.

Tisdsfördröjning drabbar kvinnor nära 40

För de kvinnor som börjar närma sig 40 år har tidsfördröjningen stor betydelse, eftersom möjligheten till assisterad befruktning upphör vid den åldern.

– Och då kanske man skulle, med facit i hand, ha åkt utomlands tidigare och haft större möjligheter. Så ett halvår hit och dit kan ha ganska stor betydelse, säger Linnea Hansson.

– Det fanns kvinnor som fyllde 40 i mars också, den risken finns ju alltid, och man kan inte parera riktigt alla risker. Vi vill ha det här ordentligt genomlyst, vi har ett intresse av att följa de riktlinjer som kommer, säger Börje Wennberg (S).

Linnea Hansson väntade inte

För Linnea Hansson innebär den nya lagen även en acceptans för de ensamstående kvinnor som redan har barn. Hon tillhör dem som valt att inte vänta på en lagändring i Sverige utan reste till Danmark för att få hjälp. En möjlighet hon är tacksam för.

– Den betyder ju att jag har fått den familj jag vill ha. Jag har tre härliga barn och jag är jättenöjd med mitt val och vårt liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.