Den internationellt gripne mannen förhörs i polishuset i Uppsala. Foto: SVT / TT

Internationellt efterlyst man greps i Enköping

En man som är internationellt efterlyst har gripits i Uppsala län. Han är misstänkt för terrorbrott, bekräftar polisen för SVT Nyheter. Mannen släpptes sent på kvällen sedan åklagaren bedömt att det inte finns skäl att hålla honom frihetsberövad.

Mannen greps i samband med en fordonskontroll på E18 i höjd med Grillby utanför Enköping på lördagseftermiddagen. Han satt i en bil tillsammans med två andra personer, de två andra är inte misstänkta för något brott.

– Jag kan bekräfta att en person som är född i slutet av 1960-talet är gripen. Han är efterlyst av Interpol, säger Linda Winge, på RLC-befäl till SVT Nyheter Uppsala.

Enligt Winge handlar brottmisstankarna om terrorism, men hon vill inte säga vilket land som har efterlyst mannen. Polisen går heller inte ut med vilken form av terrorverksamhet det rör sig om.

Släpptes efter några timmar hos polis

Mannen har svenskt personnummer, uppger polisen. Efter förhör beslutade åklagarmyndigheten sent på kvällen att försätta mannen på fri fot.

– Åklagaren bedömer att det inte finns skäl att ha honom frihetsberövad, säger Annika Collin, pressansvarig vid Åklagarmyndigheten, till SVT Nyheter.

Collin konstaterar vidare att den jourhavande åklagare som kopplats in i ärendet inte kan bekräfta några misstankar mot mannen gällande terrorverksamhet.

Det rör sig om en svensk medborgare, men från Åklagarmyndigheten har man inga uppgifter om han är hemmahörande i Sverige. Efter flera timmar som gripen är han nu släppt på fri fot.

– Det var ganska sent på kvällen här som han släpptes. Någon gång mellan halv tio och tio, säger Annika Collin.

Efterlyst av annat land genom Interpol

Åklagaren vill inte kommentera om misstankarna mot mannen kvarstår. Annika Collin bekräftar beskrivningen att det rör sig om ett annat land än Sverige som efterlyst mannen genom Interpol, men hon vill inte säga vilket land det rör sig om – inte heller om det rör sig om ett land i Sveriges geografiska närhet eller ej.

– Det här har åklagaren valt att inte gå ut med, säger Collin till SVT Nyheter.

Polisens nationella operativa avdelning, Noa, sköter kontakterna med Interpol, men har ännu inte fått någon information om gripandet.

– Rutinmässigt är det Region Mitt (Uppsalapolisen reds anm.) som kontaktar vår internationella enhet som i sin tur kontaktar Interpol, säger Malin Näfver, presskommunikatör på Noa. 

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Uppsala pågick under kvällen en större polisinsats i centrala Enköping. Den händelsen har inget med gripandet att göra.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer