Den här veckan är det en blodgivarvecka på Akademiska sjukhuset i Uppsala med anledning av den internationella blodgivardagen på fredag. Foto: Marcus Ericsson/TT

Internationella blodgivardagen på fredag – blodgivarvecka i Uppsala

Publicerad

På fredag är det den internationella blodgivardagen, och i Uppsala län uppmärksammas detta hela veckan.
– Vi vill tacka blodgivarna för deras fantastiska arbete, och uppmärksamma fler att ge blod inför sommaren, säger Maggie Östlund, legitimerad biomedicinsk analytiker.

I Uppsala län pågår en blodgivarvecka från måndag fram till fredag för att uppmärksamma blodgivning.

– Vi vill lyfta den här veckan för att fler personer ska ge blod. Utan blodgivare skulle den moderna vården inte fungera. De som ger blod ska känna att de verkligen är värdefulla, säger Maggie Östlund, legitimerad biomedicinsk analytiker vid Akademiska sjukhuset.

Hon berättar att veckan brukar generera att fler ger blod, något de sett ske även i år. Den som ger blod under veckan får en extra gåva och fika.

Lågt blodlager i alla grupper

Under sommaren kan blodlagren sina och prognosen för denna sommar är likt tidigare somrar. För närvarande är det lågt blodlager i alla blodgrupper i Uppsala.

– Det är fortfarande många personer som inte startat deras semestrar, och hjälps vi åt kan vi få sommaren att fungera, säger Maggie Östlund.

Denna vecka befinner sig blodcentralens ambulerande trailer i Enköping.

Den internationella blodgivardagen på fredag har temat ”Safe blood for all” och Rwanda är värdlandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer