Foto: SVT

Invasiva arter ska bort i Älvkarleby

Uppdaterad
Publicerad

I Älvkarleby drivs ett projekt där invasiva växter inventeras, för att de senare ska kunna tas bort. Det är ett samarbete mellan Naturskyddsföreningen, Upplandsstiftelsen och Älvkarleby Kommun.

Invasiva växter kommer normalt sätt från utlandet och konkurerar ut inhemska växter. Naturskyddsföreningen inventerar fem stycken invasiva arter: jätteloka, blomsterlupin, jättebalsamin, parkslide och vresros.

Det är väldigt viktigt på vilket sätt man avlägsnar dessa växter för att inte sprida dem vidare, menar Alf Linderheim, ordförande i Naturskyddsföreningen i Älvkarleby.

– När det gäller jättelokan är det väldigt noga. Den innehåller en växtsaft som tillsammans med starkt solsken kan orsaka allvarliga brännskador på huden. Så ska man ta ner ett sådant här bestånd krävs det personal med skyddskläder, så att ingen råkar illa ut, säger han.

Projektet ska pågå till i början på nästa år.

I klippet ovan berättar Alf Linderheim mer om projektet och invasiva arter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.