Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klimatet påverkar isarnas kvalitet – forskarna varnar för ”den vita isen” Foto: SVT/Magnus Hellström

Klimatet påverkar isarnas kvalitet – forskarna varnar för ”den vita isen”

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringarna ger större temperaturväxlingar på vintern – något som leder till sämre isar. Nu varnar forskare vid Uppsala universitet för ”den vita isen”.

På Lötsjön utanför Uppsala har forskarna sågat upp ett hål i isen.

– I botten har vi kärnis, den bildas när vi får längre perioder med stabila, kallare temperaturer medan de övre lagren har mer bubblor och sprickor,  säger Elinor Jakobsson, doktorand i limnologi vid Uppsala universitet.

Temperaturväxlingar ger svagare isar

Allt större temperaturväxlingar kring fryspunkten gör att snön smälter oftare. När den sedan bildar is, så kallad vitis eller stöpis sitter inte istallerna lika tätt ihop, berättar Gesa Weyhenmeyer, professor i limnologi.

– Vi ser ju till exempel att det kan vara minus 10 grader ena dagen och nästa kan det vara plus fem. Det blir en frysning och smältning som ger ett instabilt lager, säger hon.

Tio centimeter av den så kallade vita isen håller bara för omkring 100 kilo medan tio centimeter kärnis kan hålla för omkring 1000 kilo.

internationell provtagningskampanj

Provtagningarna ingår i en internationell provtagningskampanj och initierades efter att man sett att isolyckorna ökat kraftigt. Provtagningar har även gjorts i Kanada, USA, Finland, Lettland, Estland, Ryssland, Tyskland, Schweiz och Italien.

Vill varna

Nu vill Gesa Weyhenmeyer varna den som tänker sig att ge sig ut för till exempel pimpelfiske på vårisarna.

– Det viktigt att ha en extra koll på isens kvalitet. Att bege sig ut på 10 centimeter is kan allt oftare innebära en direkt livsfara, säger hon.

I videon: Så ser de olika lagren i isen ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet