Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar Mikael Köhler på hur man ska lösa situationen. Foto: Christoffer Urborn/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ivo hotar Akademiska sjukhuset i Uppsala med miljonböter – igen

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska sjukhuset måste säkerställa att 612 vårdplatser finns tillgängliga – annars riskerar regionen böter på 20 miljoner kronor. Det har Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, beslutat.

Ivo beslutade redan i september förra året om ett viteshot på 20 miljoner kronor på grund av allvarliga brister vid akutmottagningen på Akademiska sjukhuset.

Det beslutet upphävdes av Kammarrätten på grund av att man inte tyckte att det var tillräckligt tydligt formulerat.

Nu ger Ivo Akademiska sjukhuset fram till den 15 september på sig att säkerställa att 612 vårdplatser finns tillgängliga. Intensivvården, Akademiska barnsjukhuset, psykiatrin och BB, samt inläggning av patienter inom den somatiska specialistsjukvården omfattas inte av beslutet.

”Patienter har dött i ensamhet”

Ivo skriver bland annat i sitt beslut att :

”Situationen vid Akademiska sjukhuset är mycket allvarlig och, sedan IVO:s senaste tillsyn, försämrad. Patienternas mest basala mänskliga och medicinska behov kan inte tillgodoses. Bristerna vid akutmottagningen är omfattande och genomgripande med påverkan på all vård och behandling som sker där. Patienter som befinner sig i livets slutskede vårdas i korridorer utan möjlighet till avskildhet och skydd för sin integritet och det finns uppgifter om att patienter har dött i ensamhet.”

Dessutom slår Ivo fast att situationen blivit värre:

”Situationen på akutmottagningen har förvärrats det senaste halvåret. Situationen är ohållbar och påverkar personalens privatliv. Det existerar inte någon patientsäkerhet på akutmottagningen. (...) Patienten kan ligga flera timmar i sin egen avföring och urin. Patienter får trycksår, malnutrition och vårdtiden förlängs. Personalen känner stark oro inför sommaren.”

”Ingenting nytt”

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala, tolkar viteshotet som en fortsättning på det som kom i höstas.

– Det är ingenting nytt från förra gången, och sedan dess har vi gjort massor av saker. Bland annat har vi i senaste budgeten avsatt minst 40 miljoner i satsningar. Vi har en handlingsplan som vi uppdaterat, nu handlar det om att hålla i det arbetet.

– Ambitionen är förstås att ha en så patientsäker vård som möjligt, med så många vårdplatser som möjligt. Sedan är det inte lätt för någon verksamhet nu att hitta personal.

Ivo skriver i beslutet att ”situationen på Akademiska sjukhuset är mycket allvarlig” och ”försämrad”. Hur ser du på det?

– Det får står för dem. Vi har ett bekymmersamt läge inför sommaren, det ska vi vara uppriktiga med – och att det är allvarligare än tidigare år. Men vi arbetar för att lösa problemet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regionvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet