Helena Lundbäck lever med obotbar cancer. Hon vet inte hur lång tid hon har kvar att leva. Foto: SVT/Märta Gross Hulth

”Jag är lugnare nu inför min egen död”

Uppdaterad
Publicerad

När Helena Lundbäck från Ullfors bruk söder om Tierp fick ett återfall i cancer, fick hon också beskedet att den inte går att bota. Hon valde då att skriva en bok om sitt liv, som ett avsked till sina nära och kära.

Det är en liten idyll. Ullfors bruk söder om Tierp. Här bor Helena Lundbäck tillsammans med sin man Peter och hunden Valle. Den ena halvan av huset är från 1700-talet och den andra från 1800-talet. Helena serverar kaffe och kaka i trädgården.

– Man måste unna sig lite, säger hon och ler.

Helena Lundbäck var med mycket i media för några år sedan, då hon genomgick en omfattande canceroperation på Uppsala cancer clinic. Operationen fick hon bekosta själv eftersom landstingets alternativ var att skicka henne till Frankrike.

Vet inte hur lång tid hon har kvar

Hon blev kvitt cancern och kunde återgå till jobbet. Men ett och ett halvt år senare var den tillbaka. Den här gången fick Helena beskedet att cancern inte gick att bota. Den finns nu i levern, skelettet, lungsäcken och bukhinnan. Hon får behandling var tredje vecka och tar morfin tre gånger om dagen mot smärtorna.

– När inte kroppen orkar ta emot medicinerna mer, kan cancern börja växa. Jag vet inte när, om det är i år eller nästa år.

Sammanfattar sitt liv

Eftersom hon älskar att skriva valde hon att skriva en bok som avsked till sin familj och sina vänner. Boken heter ”Jag var lång när jag var liten” och innehåller minnen och reflektioner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer