Foto: SVT

”Jag kunde inte motstå Black Friday”

Uppdaterad
Publicerad

Det är Black Friday. Med tanke på covid-19 blir det en annorlunda sådan i Uppsala. Citysamverkan har satt in trängselvärdar som ska se till att folk håller avstånd.

– Det här bör vara den värsta dagen trängselmässigt på ett tag, säger Andreas Lundgren, som patrullerar på stan.

I julhandeln och när det är rea finns en stor risk för trängsel i butiker, enligt Folkhälsomyndigheten. Black Friday är vanligtvis en av årets stora shoppingdagar. Av den anledningen har Uppsala citysamverkan satt in trängselvärdar som ska motverka smittspridning av coronaviruset.

– Om det blir för trångt kan vi gå in och påminna folk att hålla distans. Just nu är vi även ute och informerar butiker om att de kan höra av sig till oss om det skulle bli väldigt trångt i butiken, säger Andreas Lundgren.

Coronaviruset i Uppsala

Tanken är att trängselvärdarna primärt ska patrullera i centrala Uppsala.

”Vi gör så gott vi kan”

På en av handelsplatserna lite utanför centrum – i Boländerna – försöker man motverka trängsel på flera olika sätt.

– Vi gör så gott vi kan för att alla ska kunna handla det de vill. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och har satt in en rad åtgärder för att motverka trängsel, säger Payam Fadaei som är butikschef på en elektronikbutik.

En av dem som gav sig ut i handeln var Shahin Abdul.

– Man får se till att ta avstånd från folk. Jag kunde inte motstå Black Friday – jag ville komma och titta lite bara.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet