Jällaskolan blir ekologisk – ska leverera mat till Uppsalas skolor

Uppdaterad
Publicerad

Jällaskolans naturbruksutbildning ställer om till ekologisk produktion. Samtidigt kommer skolan att bli leverantör av livsmedel till kommunens skolmatsalar.

Skolan kommer att bli en certifierad mjölk- och nötköttsproduktion, lammproduktion och växtodling, enligt beslutet av Uppsala kommun.

De livsmedel som produceras vid Jälla kommer bland annat att kunna serveras i kommunens skolmatsalar. Omställningen av lantbruket på Jälla är en del i kommunens landsbygdssatsning.

– Omställningen stärker kommunens miljöarbete i stort och ger lantbruket vid Jälla en mer framträdande roll i vår satsning på en hållbar livsmedelsproduktion, skriver Maria Gardfjell (MP), kommunalråd i Uppsala med ansvar för miljö och klimat i ett pressmeddelande.

Målet är att Jälla ska vara certifierat som ekologiskt lantbruk 2020.

Jälla egendom ägs av Uppsala kommun och drivs i stiftelseform med uppdrag att förse utbildningen med praktik. Uppsala kommun är förvaltare av stiftelsen och äger marken som upplåts för stiftelsens skogs- och jordbruk. Idag brukas 400 hektar i ett konventionellt jordbruk med hög miljöprofil. Mjölkproduktionen är basen i verksamheten med 130 kor och egen uppfödning av nya mjölkkor.

Källa: Uppsala kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer