Jesus hittad i åker – nedgrävd sen 70-talet

Uppdaterad
Publicerad

Tina Öberg och hennes man Johan gjorde en märklig upptäckt i sin åker i Börje, utanför Uppsala. Nedgrävd sedan årtionden låg en flera meter hög staty av Jesus Kristus i lera.

Vid en middag med vänner förra året minns Johan tillbaka på sin barndom på släktgården där han och Tina bor. Han berättar för fru och vänner om en staty som låg ute på åkern.

– Jag minns mest att jag lekte vid den och sådär. Det var väl typ 44 år sedan, säger han.

Jesusstatyn i Börje

När Johan berättar för sällskapet att statyn, som han minns som 3-4 meter hög, grävdes ner i åkern skrattar de andra.

– Vi hade jätteroligt åt det där. För en femåring verkar allting jättestort. Men sedan blev intresserade när han stod på sig, säger Tina Öberg.

”Det är ju så absurt”

Nu har de grävt på åkern. Och Johan minns rätt.

– Det är ju så absurt. Först när man säger det till människor att vi hittat en kristusstaty i åkern, undrar ju folk ”vadå en kristusstaty i åkern?” och sen får man ju förklara allting, säger Tina Öberg.

Via en bekant fick hon en arkeolog att undersöka statyn. Sedan kom även ett utlåtande från en expert på Upplandsmuséet. Och tips från en granne om när och hur statyn ska ha grävts ner. Men exakt var ifrån den kommer och varför den dumpades på en åker är fortfarande en gåta.

– Det är jättesynd att den bara ligger så här och vi är inte kapabla till att sätta ihop det här pusslet.

I nästa del får du följa när SVT Nyheter Uppsala följer upp ett av spåren.

Vet du mer?

Vet du något om statyn? Var den har stått? Varför den kastats?

Hör av dig till oss!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jesusstatyn i Börje

Mer i ämnet