Johans föräldrar har efterfrågat vård och behandling för sonen, som han inte fått. Foto: SVT

Johans mamma: Han har inte fått rätt vård

Publicerad

17-årige Johan, som är misstänkt för att ha överfallit barn i Eriksberg, har inte fått rätt vård och behandling. Det uppger hans mamma för SVT Uppsala.

Fram till förra sommaren hade Johan, som egentligen heter något annat, begått brott mot tio barn. Nu är han på nytt misstänkt för misshandel och sexuellt ofredande, återigen mot barn.

Hans mamma orkar inte ställa upp på någon intervju just nu, men skriver i en kort kommentar att den hjälp som familjen fått från Barn- och ungdomspsykiatrin och kommunen har varit bra. Det har handlat om mediciner och stöttning till ”Johan”. Däremot har föräldrarna efterfrågat vård och behandling för Johan – som han inte fått.

”Vi har efterfrågat det i två år”, skriver mamman till SVT.

Rymde hemifrån

Tidigare har hon berättat att de överfall som Johan gjort sig skyldig till har skett när han rymt hemifrån. I övrigt har han haft en vuxen med sig när han rört sig ute.

– Vi måste hålla koll på varje steg han tar, han får inte gå ensam någonstans, sa mamman en intervju för ett år sedan.

”Skulle själv bli rasande”

Mamman kände då en oro för att han skulle bli inlåst på någon institution eftersom Johan behöver ha stabilitet i tillvaron för att känna sig trygg.

Hon ville inte förmildra det som Johan gjort.

– Jag skulle själv bli rasande om det var mitt barn, sa mamman då.

Mer om Fallet Johan

Johan, som egentligen heter något annat, är en 17-årig pojke som har flera olika diagnoser. Han är misstänkt för misshandel och sexuellt ofredande efter att ett barn överfölls i Eriksberg måndagen den 24 juni.

Förra torsdagen, den 20 juni, överfölls två barn i 10-årsåldern i ett soprum i Eriksberg. Enligt barnens mamma är Johan misstänkt även i det fallet.

Förra sommaren granskade SVT Uppsala Fallet Johan. Han hade då begått brott mot ett tiotal barn i 5-10-årsåldern. Det handlade om knuffar, slag, och ”släpningar” i marken.

Eftersom Johan har flera olika diagnoser och redan får vård har rättssystemet funnit det lönlöst att ställa honom inför rätta. Alla tidigare utredningar har därför lagts ned. Men nu har nya förundersökningar startat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.