Frigiven morddömd anser att han behövt mer hjälp och justitieminister Morgan Johansson (S) håller med. Foto: TT/SVT

Morddömde David: Vi måste få mer hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Återanpassning till samhället av frigivna fångar fungerar dåligt – vilket ökar risken för återfall. Det menar en nu frigiven morddömd man, med koppling till Uppsala län, som SVT Nyheter Uppsala talat med. Också justitieminister Morgan Johansson (S) anser att det finns grund i kritiken, och har sjösatt förändringar.

– Det finns individer som är såpass farliga att man inte kan släppa ut dem och utifrån de metoderna vi har idag garantera att de inte återfaller. Så möjligheten till livstid bör finnas, de ska sitta i fängelse som så länge som det behövs, men däremot anser jag att samhället generellt sätt kan bli bättre på att förhindra återfall, Kriminalvården inkluderad, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Video: Livstidsstraffet – så fungerar det

#LIVSTID

En som håller med justitieministern är den morddömde, men nu frigivna, David.

– När man kommer ut får man inte hjälp. Det är svårt. Man behöver pengar och man behöver bostad. Det är inte lätt. Speciellt om man suttit länge.

För flera år sedan dömdes David till livstids fängelse för mord. Han kom ut för några år sedan, efter att hans straff tidsbestämts och omvandlats till omkring 20 år av tingsrätten.

– Det jag kan säga är att man får inte hjälp man behöver från Kriminalvården eller civilvården när man kommer ut.

Svårt med återanpassning

David berättar att det under perioder har varit svårt med återanpassning till samhället, men att det idag har löst sig.

– Jag har försökt vara modig. Jag fixade ett jobb och började också hjälpa ungdomar på glid. Det har gått bra för mig. Jag har gift mig, fått en stadigvarande inkomst och fått barn. Jag är också drog- och alkoholfri.

David är inte en del av den procentsats, som SVT under dagarna berättat om, som återfallit i grov brottslighet efter frigivning.

Enligt siffror vi har tagit fram återfaller femton procent i grov brottslighet efter att de frigivits, är det rimligt?

– Det är en lägre siffra än för andra som döms till fängelse, där vi för övrigt också ser en minskning över tid, säger Morgan Johansson (S).

Läs mer: Var femte livstidsdömd återfaller i brott

Stöd viktigt

Enligt David är anledningen till hans framgång främst grundad i det stöd han fick av nära och kära när han kom ut. Och att en bra utslussning stärker chanserna för en bra återanpassning – den bilden delar justitieministern Morgan Johansson (S).

– Vad finns det för något som tar emot en på andra sidan? Det kan man bli bättre på. Speciellt i situationer där man inte har jobb och inte har något nyttigt nätverk, heller kanske inte ens bostad.

Morgan Johansson (S) menar däremot att vården inom anstalternas väggar är tillräcklig och att det till och med i vissa fall kan komma att krävas längre straff för grov brottslighet för att förhindra återfall. Något som nu ses över.

– För varje år som går minskar risken för återfall så det ska inte finnas någon självklarhet i att släppas ut i förtid. Om det finns en hög risk för återfall, då ska man vara beredd att sitta tiden ut. Detta i koppling till diskussionen om två tredjedelar alltså. Därför har jag utsett en utredare som ska se över just detta, alltså det ska inte finnas någon automatik till frigivning utan man ska förtjäna den.

Läs mer: Så bedöms om mördare ska släppas ut

För några år sedan uttryckte riksdagen en önskan om att skärpa användningen av livstidsstraffet.

– Där har vi också tillsatt en utredning som ligger i linje med det som nu ses över.

Läs mer: Flera partier vill skärpa livstidsstraffet

Men rehabiliteringen är tillräcklig innanför murarna?

– Den bild jag har är att Kriminalvården är håller en hög kvalité och tillgång till psykologer och liknande.

Utslussningsprojekt sjösatt

Och frågan kring förbättrad utslussning, där kommer det också enligt minister ske förändringar framöver.

– Jag ser brister där. Där finns utrymme till förändring. Därför har vi tillsatt extra resurser till Kriminalvården för att sätta igång ett speciellt utslussningsprojekt där pengarna ska användas för att medfinansiera det som eventuellt kan behövas när man kommer ut.

Karta: Brotten som gav livstid

För David del handlar nu vägen vidare nu om något helt annat.

– Jag kämpar fortfarande mycket. När man förlorar måste man kämpa vidare. Jag kommer aldrig sluta. Jag ska kämpa hela mitt liv, men positivt.

David heter egentligen något annat.

Så många har dömts till livstid

De senaste 40 åren har 353 personer dömts till livstidsfängelse, men det har varierat mycket mellan åren. Att livstidsstraffen ökar beror bland annat på att det finns en hårdare syn i samhället på våldsbrott samtidigt som antalet mord har ökat. 2009 och 2014 så skärptes straffen för mord. En motivering till straffskärpningen var att det utvecklats en minskad tolerans för våld i samhället. Efter 2014 ska livstids fängelse utgöra normalstraffet för mord och användas i större utsträckning än tidigare.

Så här ser utvecklingen ut de senaste fem åren:

2011:  5

2012:  6

2013:  6

2014:  9

2015: 18

Källa: Brå

Så många har släppts ut

Örebro tingsrätt behandlade under perioden 2006-2016 ca 300 ansökningar. I 76 fall beslutade de att mördarna ska friges. I 214 fall har de sagt nej eller av annan anledning inte behandlat ansökan. I vissa fall har Göta hovrätt eller Högsta domstolen ändrat tingsrättens beslut.

Nådeinstitutet som tidigare beslutade om när en livstidsdömd person skulle släppas ut bestod av politiker. Mellan 1965 och 2007 beviljade de 55 livstidsdömda personer nåd.

Källa: Örebro tingsrätt, Rättsmedicinalverket

Livstids fängelse i Sverige

Livstids fängelse är lagens strängaste straff i Sverige. Det innebär att den dömde sitter frihetsberövad i fängelse, men hur länge vet inte den dömde. Praxis är dock att livstidsdömda fångar kan få straffet omvandlat till ett tidsbestämt.

Det är Örebro tingsrätt som har ansvaret för den bedömningen, sedan 2006. Risken för återfall i brott är det som väger tyngst när man bestämmer om någon ska få sitt straff omvandlat eller inte. Tidigare kunde en dömd ansöka om nåd hos regeringen.

I snitt sitter en livstidsdömd frihetsberövad i 16 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#LIVSTID

Mer i ämnet