Morgan Johansson (S) var på onsdagen på besök i Uppsala och nattvandrade tillsammans med Uppsala ungdomsjour. Foto: SVT

Justitieministern nattvandrade i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen befinner sig justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i Uppsala. Han pratar med polisen om hur de jobbar för att skapa trygghet och på kvällen nattvandrar han tillsammans med Uppsala ungdomsjour.

Anledningen till att Morgan Johansson (S) besöker Uppsala är den senaste tidens överfall mot kvinnor och den oro som har spridit sig i stan.

– Jag är här för att höra med polisen hur de arbetar med brott, utsatthet och otrygghet. Jag ska även ta en runda på stan med de som jobbar för att skapa trygghet på Uppsalas gator.

Chans att berätta vad staten gör

Enligt ministern är studiebesök viktiga.

– Det är en chans för oss att berätta vad vi gör från statens sida – och samtidigt fråga vad de som jobbar med detta vill att vi ska göra, säger Morgan Johansson (S).

När det sker händelser som överfall mot kvinnor eller skjutningar gör politiker ofta utspel i medier och på exempelvis facebook eller twitter. Är det inte en risk att det blir mycket snack och lite verkstad?

– Det senaste fyra åren har vi levererat på området. Jag tror att vi har lämnat in 130 lagförslag med straffskärpningar. Sedan första juli förra året har vi den strängaste sexualbrottslagstiftning som Sverige nånsin haft. Den följer vi upp med ytterligare skärpningar och satsningar på polis och rättsväsende. Så de handlar inte bara om att vara ute när något händer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.