Emmy Lundblad och Oliwer Granvik tycker att föräldrar borde be om lov innan de lägger ut bilda på sina barn på nätet. Foto: SVT

Unga om föräldrars beteende på nätet: ”Gillar inte att de tar bilder på mig”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 januari kommer barnkonventionen bli ny lag i Sverige. Förhoppningarna med lagen är att skydda barns privatliv och integritet, något som har väckt stor debatt.

Brukar du lägga ut bilder på dina barn på nätet eller i sociala medier? Då är du långt ifrån ensam då det blir allt vanligare att föräldrar väljer att publicera bilder på sina telningar.

I och med att regeringen beslutat att barnkonventionen ska bli lag nästa år så har även debatten kring vilka bilder som är okej att lägga ut och inte väckts till liv. Målet med den nya lagändringen är nämligen att stärka barns rättigheter samt öka barnens skydd.

Men hur ser barnen själva på att deras föräldrar lägger ut bilder på dem i sociala medier?

– Jag får se bilden innan den läggs ut och gillar jag den inte så plockar de bort den, säger 14-åriga Oliwer Granvik.

– Mina föräldrar gör vad de vill med bilderna, jag kan inte direkt säga någonting. Men om jag absolut inte gillar bilden tar de bort den, säger Emmy Lundblad som också är 14 år.

Gör barn mer delaktiga

Anton Dahlberg och Karin Fängström är båda forskare inom föräldrarstöd och barnsamtal vid Uppsala universitet. De poängterar vikten av att låta sina barn vara delaktiga i beslut och frågor som rör dem. Till exempel om man som förälder kan fråga barnet om denne vill vara med på bild eller ej.

– Det handlar också om att hur man gör när man när man involverar någon. Det kommer barnet sedan kunna ha med sig i sina egna vänskapsrelationer när de hamnar i en situation där de vill lägga upp en bild på någon men behöver fråga först, säger Anton Dahlberg.

Hur kan man göra ett barn med delaktigt i det här med att lägga upp bilder på internet?

– Man kan exempelvis fråga: ”ska vi skicka den här bilden till morfar eller farmor, eller någon annan person som barnet känner till. Om barnet känner att det är okej att skicka bilden, då har barnet fått vara delaktig, de vet vem mottagaren är och de får öva på att vara delaktiga i att publicera bilder, säger Karin Fängström.

Detta är ”sharenting”

Sammanslagning av engelskans sharing och parenting.

Ordet används för att beskriva fenomenet att föräldrar regelbundet publicerar innehåll om sina egna barn i sociala medier. Sharenting utsågs till årets engelska ord 2016 av Collins Dictionary.

Debatten om sharenting har fått nytt liv under året efter att Gwyneth Paltrows dotter protesterat mot sin mammas agerande i sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.