SVT Nyheter Uppsala hängde med under en provtagningstur längs kusten. Foto: SVT

Kartläggning visar – Östhammars fjärdar skitigast

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår kartläggningar av vattenkvaliten längst svealandskusten. SVT var med vid provtagningen. Skitigast är Östhammars infjärdar.

Granfjärden och Östhammarsfjärden är dom mest förorenade vattnen längst Svealandskusten, konstaterar forskarna.

– Siktdjupet är bara 80 centimeter och det är ett av dom sämsta i våra mätningar, säger Ulf Larsson, docent vid Stockholms universitet.

Mätningarna görs på uppdrag av Svealands kustvattenvårdförbund och omfattar upplandskusten, Stockholms skärgård och Södermanlandskusten.

”En belastning”

Enligt Göran Andersson, förbundssekreterare på Svealands kustvattenvårdförbund, är det för mycket näringsämnen i vattnen.

– Det är en belastning som funnits under lång tid, kanske framför allt reningsverket i Östhammar, men även från verksamheter på land runt om fjärdarna, säger han.

Tester varje år

Kartläggningen av vattenkvaliteten längst Svealandskusten görs årligen och ska utgöra ett underlag för framtida beslut om åtgärder. 

Med endast två öppningar mot övriga skärgården har vattnet svårt att cirkulera i vikarna. Vattenkvaliteten längst övriga kusten har förbättrats, men det har inte slagit igenom i Östhammarsfjärdarna.

– En av anledningarna är att det vatten som kommer in i fjärdarna innehåller mycket fosfor. Så vi får en fosforbelastning utifrån, säger Ulf Larsson.

– Görs det tillräckligt för att förbättra vattenkvalitén?

– vattenkvalitén har ju inte förbättrats, så uppenbarligen finns det en hel del kvar att göra. Det är alltid en avvägning mot olika veksamheter och kostnader, men vi behöver begränsa kväve- och fosforutsläpp om vi ska få friska vatten, säger Göran Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer