Den sista bilden på stoet Doris och hennes ägare Katarina Remnemark. Till höger Doris nyfödda föl, som också omkom i branden. Foto: Privat

Katarina förlorade tre hästar i stallbranden: ”De var min livlina”

Publicerad

För en vecka sedan förlorade Katarina Remnemark sina tre hästar i stallbranden i Råby utanför Uppsala. I måndags fick hennes fyrbenta livskamrater komma till en sista vila.

– Hästarna var min livlina då jag har en nackskada. För mig känns det som om jag förlorat mina barn, säger hon.

Häromdagen fick hon, och en annan kvinna som förlorade en häst i branden, ordna så att hästkropparna lyftes ut ur stallet. Sedan grävdes de ned på gården hemma hos den andra hästägaren.

– Vi har ställt dit en lykta och lite blommor och ska ha en liten ceremoni senare för alla dem som kände hästarna, jag hade ju folk som hjälpte till med dem.

Fick ett telefonsamtal

Det var på onsdagskvällen som blixten slog ned i stallet, som inte gick att rädda.

När Katarina Remnemark lämnade stallet vid 23-tiden fanns inte tillstymmelse till åska i luften. Men inte långt senare får hon telefonsamtalet hon helst hade velat slippa.

– En granne till stallet bara skriker ”stallet är övertänt”.

Efter branden har Katarina Remnemarks telefonen gått varm. Det är mycket praktiskt att ordna med, men många har också hört av sig för att trösta.

Hon förlorade tre hästar i branden, bland annat ett alldeles nyfött föl. Att fölet klarade födseln var något av ett mirakel.

– Fölet fastnade så illa på väg ut ur magen att både stoet och fölet var nära att dö. Och efter det så händer det här med branden, säger Katarina Remnemark.

Svårt att sova

Hon är märkbart tagen och sörjer sina fyrbenta vänner.

– Jag kan inte sova och har väldigt svårt att tänka framåt, det är jättejobbigt. Att solen skiner och fåglarna kvittrar känns som en hånfull kontrast mot den kvällen, säger hon.

Stallet ägs av Ulf Schmidt och två av de hästar som vanligtvis fanns i stallet var inte på plats när åskan slog ned. En av dem var Lilly, ett sto som är på betäckning.

– Hon är egentligen inte min, men jag ska få ta hand om henne när hon kommer tillbaka så det känns i alla fall bra, säger Katarina Remnemark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer