Föreningen Gröna Sköna Stabby vill inte att kommunen bygger några bostäder på åkermaken. Foto: SVT

KD vill se färre bostäder i Stabby

Publicerad

Planerna på att bygga bostäder på Stabbyfältet har väckt protester från boende i området. Nu lägger Kristdemokraterna fram ett eget förslag om en trädgårdsstad på fältet.

Kristdemokraterna vill bygga omkring 1000 bostäder i Stabby, främst söder om linjen: Berthåga byväg, Geijersgatan samt väster om Bärbyleden. Där vill man främst bygga egnahem, i form av villor, rad- och parhus.

– Tittar man hur det byggs i Uppsala så byggs det bara, som vi säger, skokartonger. Och vi befarar att kommunen kommer att göra motsvarande i Stabby, säger Jonas Segersam (KD) kommunalråd

S vill bygga 8000 bostäder

Uppsala kommun har ännu inte tagit fram ett förslag på hur området ska se ut, men plan- och byggnadsnämndens ordförande, Erik Pelling har tidigare sagt att 8000 bostäder kan bli aktuellt.

– Jag tycker att 1000 bostäder är i underkant. Med försäljningen av marken ska kommunen till exempel finansiera nya skolor och parkområden, säger Pelling.

Jonas Segersam anser att Uppsalas bostadsbrist kan lösas genom att bygga mer på andra ställen, som till exempel i det område söder om Uppsala där en eventuell ny pendeltågsstation kan komma att anläggas.

– Man kanske inte behöver bygga på allas bakgårdar, några delar kan man spara, säger Jonas Segerstam (KD)

Partiet vill även återuppväcka konceptet med tomträtt, vilket innebär att kommunen hyr ut marken till de boende.

– Det kan möjligen bli en del av mixen av bostadslösningar, säger Erik Pelling (S).

Förstör rekreationsområdet

Föreningen Gröna Sköna Stabby har länge motsatt sig kommunens byggplaner i området då man säger sig värna om åkermarken. Helst vill de inte att det byggs någonting alls.

– Det skulle ta bort hela Stabby och Stabbyfälten som nästan varje Uppsalabo känner som är ett rekreationsområde av hög rang. Det är en möjlighet för Uppsalaborna som ska finnas kvar, säger Gunilla Stenkula, styrelseledamot i Gröna Sköna Stabby.

Enligt Erik Pelling är att inte bygga alls dock inte något alternativ. Det råder också politisk enighet om att bebygga Stabbyfältet.

– Att vårda våra åkermarker är ett viktigt skäl att vi bygger just i Stabby. Det handlar om att inte bre ut oss på Uppsalaslätten utan hålla oss innanför stadens gränser. Det är en del åkermark som försvinner nära stan, men det gör vi för att bevara åkermarken utanför staden, och bevara den långsiktigt, säger Erik Pelling (S)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer