Klart för bergtäkt utanför Vänge: ”Man blir deprimerad”

Publicerad

Mark- och miljödomstolen har genom en deldom beviljat Swerocks ansökan om en bergtäkt i Lilla Almby, strax utanför Vänge. Ett beslut som upprört många av Vängeborna.

Solen faller ned mellan träden i Lilla Almby utanför Vänge. Per Anders Gustafsson går längs en snårig skog för att visa platsen där det ska bli en bergtäkt. Han bor ungefär 300 meter från platsen tillsammans med sin fru.

– Jag har bott här sen 1946, så det känns tråkigt att det ska behöva bli så här. Bergtäkten kommer att låta och vara störande, och så förstör det skogen. Jag är en stark motståndare till det här beslutet, säger han.

Planeringen av en bergtäkt påbörjades 2015 och vägen hit har varit lång och fylld av diskussioner mellan företaget Swerock och Vängeborna. Det har rapporterats om fridlysta arter som finns på platsen, protestlistor från Vängeborna, kommunen som vill stoppa bygget av en bergtäkt, men också förklaringar till varför den platsen är så attraktiv för Swerock.

”Det här är vår framtid”

Nu har mark- och miljödomstolen, genom en deldom, beviljat Swerock att bedriva en bergtäkt.

– Det är en plats som är väldigt bra. Den ligger bra och vi kan få ut mycket betong av den. Det används ju för att bygga nya hem, tunnlar, vägar och så vidare, säger Magnus Ericsson, avdelningschef på Swerock för grus och bergtäkter i mellansverige.

Beslutet att det skulle bli en bergtäkt förvånade Vängeborna. De trodde att exempelvis de fridlysta arterna som finns där skulle göra att det inte skulle beviljas.

Oro för evakuering

– Vi blev jättebesvikna, det här är vår framtid. Jag ska bo här i 30 år till och har barn och förhoppningsvis barnbarn som ska bo här också, säger Mariana Frodig som bor nära platsen.

– Jag måste lämna mitt hem 8-10 gånger per år på grund av säkerhetsskäl. Jag kommer med andra ord behöva evakuera för att det är för farligt att vara hemma, säger Per Anders Gustafsson.

Att personer ska behöva evakuera sina hem är något som Magnus Ericsson inte hört talas om.

– Nej, så ska det inte bli. Alla ska kunna bo kvar hemma, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.