Linnea Hansson reste till Danmark för att få hjälp och har idag tre barn.

Klart för assisterad befruktning

Uppdaterad
Publicerad

Det som tidigare varit omöjligt är nu möjligt – ensamstående kvinnor i Uppsala län erbjuds assisterad befruktning på samma villkor som par.

Det är nu klart att kvinnor i Uppsala län som är under 40 år gamla, och som inte har några barn sedan tidigare, ska erbjudas assisterad befruktning på samma villkor som personer som är gifta, registrerade partners, eller sambos.

– Det handlar om att vi anpassar reglerna efter hur verkligheten ser ut, och det kommer underlätta för väldigt många människor. Det är vi väldigt glada för, säger landstingsrådet Vivianne Macdisi (S).

”Det går åt rätt håll”

Uppsalabon Linnea Hansson som företräder organisationen Femmis, frivilligt ensamstående mammor med insemination/IVF, och är ensamstående mamma till tre barn, uppskattar särskilt att ensamstående behandlas på samma sätt som par.

– Det är såklart kul och det som är bra är att vi i alla fall i år har samma ekonomiska villkor som par. Det är samma patientagift som gäller så det är jättebra, säger hon.

Beslutet har försenats en aning då det väntades klubbas igenom av landstingsstyrelsen redan i slutet av maj. Men det sköts upp i väntan på riktlinjer från SKL, fastän lagen trädde i kraft redan 1 april.

– Klart att det hade varit bättre om beslut tagits redan 1 april, som det har gjort i flera landsting, men Uppsala är fortfarande före Stockholm där man inte ens har satt något datum för när de ska ta beslut. Det sker långsamt men det går i alla fall åt rätt håll, säger Linnea Hansson.

Danmarksresorna fortsätter

Linnea Hansson tillhör dem som valt att inte vänta på en lagändring i Sverige, utan hon reste till Danmark för att få hjälp med assiterad befruktning. Och trots de nya reglerna tror hon att resorna kommer att fortsätta.

– Många kommer fortfarande att åka utomlands, till exempel om man vill ha syskon eller inte faller in under landstingets kriterier för finansierad vård, säger hon.

För att uppfylla kriterierna för assisterad befruktning ska man vara mellan 25 och 40 år gammal.

Den ensamstående kvinnan ska inte ha barn sedan tidigare.

Kvinnan kan inte behandlas med donerade ägg, utan behandlingen sker med kvinnans egna könsceller.

Man erbjuds totalt sex behandlingar.

Assisterad befruktning för ensamstående beräknas kosta landstinget runt två miljoner kronor årligen.

I landstingsstyrelsens beslut noteras att det i framtiden kan bli aktuellt att utöka möjligheten till assisterad befruktning. Det är exempelvis idag inte tillåtet att använda både donerade spermier och ägg, och inte heller surrogatmoderskap tillåts i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer