Klartecken för nya Studenternas

Publicerad

Kristdemokraterna ville se en ny upphandling av nya Studenternas eftersom kostnaderna ökat med 100 miljoner. Men den rödgröna majoriteten klubbade ändå igenom arenaplanerna i kommunfullmäktige sent på måndageftermiddagen. Arenan ska vara klar 2020.

Prislappen för nya Studenternas har blivit 100 miljoner högre sen fullmäktige sa ja till nybygget för två år sen. Högre byggkostnader och extrakostnader för att Sirius ska kunna spela matcher under byggtiden är orsaken.

Nya Studenternas kommer att kosta nu att kosta 488 miljoner. Det är för mycket tycker Kristdemokraterna som röstade nej idag i fullmäktige.

– Vi tycker att det är oacceptabelt att det blir så mycket dyrare. Vi tycker att man måste prioritera kommunens kärnverksamhet, skola, vård och omsorg. Då kan man inte bara oreflekterat lägga 100 miljoner till på en kommunal sportarena, säger Jonas Segersam (KD), kommunalråd för oppositionen.

Het byggmarknad driver upp priset

Sedan 2015 har byggkostnaderna i Uppsala ökat med cirka 16 procent enligt Rickard Malmström (MP) på grund av den heta byggmarknaden.

– Jag vet att de gärna skulle vilja köpa den här anläggningen för det pris som gällde för två och ett halvt år sedan när kalkylen gjordes, och det skulle jag gärna också göra, men det är ju inte realistiskt , säger idrottskommunalrådet Rickard Malmström (MP).

Nya studenternas fick ändå klartecken eftersom den rödgröna majoriteten (S, V, MP) röstade ja. De andra allianspartierna Liberalerna, Moderaterna, och Centerpartiet röstade också ja men anser att arenan blir mindre, sämre och dyrare än deras tidigare förslag.

Extrapott för kommunstyrelsen

Eftersom det finns en risk att projektet blir ännu dyrare klubbade fullmäktige också en extrabuffert på 30 miljoner, som kommunledningen kan använda för extrakostnader. Dessutom får fritidsnämnden en höjd budget för att klara den högre hyran av arenan. Det handlar om 5,7 miljoner kr för år 2019 och 7,6 miljoner kronor för år 2020.

Bara en byggentreprenör

Fullmäktige beslutade också att godkänna en höjd investeringsram för de kommersiella lokaler som ska byggas i anslutning till arenan. Lokalerna ska hyras ut och ska ge kommunen inkomster är planen, förutsatt att de inte står tomma. Totalt satsas 377 miljoner på de kommersiella lokalerna. Det är 137 miljoner mer än i det ursprungliga beslutet. Totalt kommer kommunen att investera 895 miljoner i nya Studenternas. Det är 267 miljoner mer än i ursprungsplanerna. Kristdemokraterna ville se en ny upphandling för att kunna pressa kostnaderna.

Men är det inte en risk att det leder till att det försenas ännu mer och blir ännu dyrare?

– Nej, jag tror ju att man kan pressa kostnaderna. Man har ju valt en så kallad samverkansentreprenad som gör att man bara har en entreprenör som man kan välja på. Vi tycker att man måste kunna välja på flera, säger Jonas Segersam (KD) som ändå är positiv till att bygga en ny arena.

Dags för byggstart

Efter flera år av diskussionen om arenans storlek och utformning betyder dagens beslut möjligen en slutpunkt. Och en snar byggstart. Bygget är försenat på grund av förhandlingarna med byggbolagen. Arenabygget skulle ha startat i augusti. Nu väntas det komma igång i november. Invigningen ska ändå klaras till 2020.

– Jag tycker att det är på tiden att Uppsala får spaden i marken, säger Richard Malmström (MP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer