Ordförande Agneta Joelsson är chockad efter nattens brand. Foto: Privat

Klubbhuset slukades av lågorna

Publicerad

Under natten mot måndag brann Svenska hundklubben i Uppsalas klubblokal ned till grunden.
– De lyckades bära ut två utebord, det är allt vi har kvar, säger Agneta Joelsson, ordförande i Svenska hundklubben i Uppsala.

Larmet inkom till räddningstjänsten kvart över tre natten mot måndag. Svenska hundklubben i Uppsalas klubblokal strax utanför Alsike stod i lågor. Väl på plats kunde räddningstjänst snabbt konstatera att klubbhuset inte gick att rädda.

Det var en chockad Agneta Joelsson, ordförande för SAK Uppsala som såg stora delar av klubbens 30-åriga historia slukas av lågorna.

– Det här är en riktig katastrof för oss. Vårt klubbhus har helt brunnit ner till marken. Vi hade cafeteria, samlingslokal och alla våra gamla priser sedan tjugo, trettio år samlade i klubbhuset.

Hur kändes det att se klubbhuset i lågor?

– Det var förskräckligt, jag stod och var alldeles chockad och ledsen.

Gick inte att rädda

När Agneta Joelsson under måndagsmorgonen kom ut till klubbhuset brann det fortfarande. Enligt personal från räddningstjänst som hon pratade med på plats fanns det inget man kunde göra för att rädda klubbhuset.

– Jag kom dit vid halv sex och då brann det fortfarande för fullt. Det brann så mycket redan när brandkåren kom fram att det inte gick att rädda. De lyckades bära ut två utebord, det är allt vi har kvar.

Klubbhuset gick inte att rädda och brann ner till grunden. Foto: Privat

”Svårt att hålla kurser”

Att mista klubbhuset gör att klubbens 110 medlemmar nu står utan plats att samlas på. Men det som ligger närmast till hands och är det som drabbar klubben hårdast är vårens planerade kurser.

– Vi ska försöka bedriva vår verksamhet framåt men vi vet inte vad vi kan bygga upp igen. Det kommer göra att det blir svårt att hålla kurser på samma sätt som vi har gjort förut. Vi kommer inte ha någon möjlighet att komma undan från väder och vind.

I klubbhuset förvarades kursmaterial och varken hundar eller människor skadades i samband med branden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer