Knivsta kommun krishanterar

Uppdaterad
Publicerad

Efter onsdagens SVT-program Uppdrag granskning valde Knivsta kommun att gå ut med ett meddelande på sin hemsida, där de svarade på kritiken som uppkommit i programmet.

SVT sände i går, onsdag, ett avsnitt av Uppdrag granskning som handlade om den långdragna tvisten mellan företagaren Staffan Vikström och Knivsta kommun. Direkt efter programmet startade flera trådar i Knivstas inofficiella samtalsforum på Facebook (grupperna Knivstagruppen och Knivstasnack) där programmet diskuterades. Flera hundra inlägg gjordes inom loppet av några timmar, där både kraftig kritik så väl som stöd till kommunen framfördes.

Kommunen svarar på kritiken

Knivsta kommun valde (i form av kommunstyrelsens ledning) att gå ut med ett meddelande på sin hemsida där de svarade på den kritik som uppkommit i programmet. Läs hela inlägget här.

I inlägget går det bland annat att läsa följande:

”Uppdrag granskning ger i sitt reportage sin bild av den situation som uppstått, men programmet ger inte hela bilden av denna komplexa situation.”

”Den uppkomna situationen mellan kommunen och Mojjens nuvarande ägare har pågått under en längre tid. Under hela denna process har kommunen haft som mål att företagaren ska bli nöjd med placeringen av gatuköket, och vi beklagar att vi inte kunnat nå en överenskommelse. Att Mojjens ägare tagit steget och inlett en rättslig process måste betecknas som ett misslyckande för kommunen, då näringslivet är mycket viktigt för Knivstas utveckling.”

”I Uppdrag gransknings reportage får kommunen kritik för att inte vara tillgänglig och för brister i bemötandet av ägaren för Mojjen. Det är viktigt att poängtera att alla anställda inom kommunen har ett ansvar att ge alla invånare, företagare eller andra de möter ett vänligt, professionellt och respektfullt bemötande, även om vi inte alltid är överens. Vidare har olika företrädare för kommunen genom åren haft möten i flera olika sakfrågor med Mojjens nuvarande ägare. Känner han att han vid ett eller flera av dessa möten inte blivit bemött på ett korrekt sätt ber kommunen utan förbehåll om ursäkt för detta.”

”Snedvriden presentation”

Kommunstyrelsens ordförande Klas Bergström (M), valde att som i egenskap av privatperson, även han bemöta kritiken som uppkommit i programmet genom att svara på flera av kommentarerna som skrivits i Facebook-grupperna. Det han skrev var följande:

”Min generella bild är inte att kommunen har behandlat en kommuninvånare dåligt. Vi har olika uppfattning i ett antal frågor och det finns ett juridiskt system som hanterar de rättsliga aspekterna av det. Om kommunen har brustit i personligt bemötande i något avseende är det naturligtvis inte bra.”

”Programmet snedvrider presentationen och det är en erfarenhet jag har efter att ha följt programmet under många år.”

”Min uppfattning är att de flesta journalister anstränger sig för att ge en rättvisande och så objektiv bild som möjligt. Det är inte säkert att de alltid lyckas men det är en annan sak.”

”All mobbing bör bekämpas. Jag vill bara påpeka att ett påstående om mobbing inte är samma sak som att det faktist pågår. Däremot är det bra att det uppmärksammas så att vi tänker på det.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bråket om korvmojjen

Mer i ämnet