Elever som bor minst fyra kilometer ifrån närmsta skola kommer fortsätta få busskort av kommunen. Det är de som väljer en annan skola som inte längre kommer få ersättning. Foto: SVT

Knivsta drar in busskort för elever som väljer skola själva

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet börjar gälla höstterminen 2020 och beräknas innebära en besparing på 450 000 kronor per år. 109 familjer har har i dag ett sådant typ av skolkort.

– Det är ingen jätterolig reform på något sätt att genomföra men det är en del i besparingen. Det är svårt att hitta sätt att omfördela resurser, säger Bengt-Ivar Fransson (M), ordförande i Utbildningsnämnden.

Kommunen räknar alltså med att spara 450 000 kronor om året på de indragna busskorten. Pengar som istället ska användas till att anställa en till lärarassistent.

Dyrt för föräldrarna

Skolbiljetten, som fungerar på vardagar mellan klockan 04 och 19, kostar 1 890 kronor för höstterminen och 2 350 kronor för vårterminen.

– Jag har betalat skatt hela mitt liv, varför ska inte min dotter få busskort? Jag förstår att det är lätt om man bor i Alsike eller Knivsta och kan gå till skolan, men det är svårare för oss, säger föräldern Peter Ek.

Det är inte ett krav enligt skollagen att kommuner ska erbjuda ersättning för busskort, och det är inte alla kommuner som gör det.

I dag finns det inget i skollagen som tvingar kommuner till att tillhandahålla skolkort för elever som väljer skola själva.

De nya reglerna ska börja gälla höstterminen 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.