Helge Iversen vill ha prövning i HD Foto: TT

Knutbypastorn överklagar livstidsdom

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare Knutbypastorn Helge Fossmo – numera Iversen – går vidare till Högsta domstolen för att försöka få sin livstidsdom omvandlad till ett 24-årigt straff.

Helge Iversen har ett flertal gånger, utan framgång, försökt få sin livstidsdom tidsbestämt. Nu vill att han Högsta domstolen medger prövningstillstånd. ”Hovrätten har gjort en felaktig bedömning av gärningarnas samlade straffvärde” skriver Fossmos advokat i inlagan till HD.

I grova drag går advokat Anton Strands argumentation ut på att han anser att det finns betydligt grövre brott i domar, än i Iversens fall, där straffvärdet bestämts.

Han saknar också praxis vid ”osjälvständiga brottsformer” som till exempel anstiftan. Både tingsrätten och hovrätten har i denna omgång avslagit Fossmos begäran om att hans livstidsstraff ska tidsbestämmas.

Helge Fossmo dömdes 2004 till livstids fängelse för anstiftan till mord i ett fall, samt anstiftan till mordförsök i två fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.