Ugglor, trastfåglar, kråkfåglar och vissa rovfåglar kan drabbas. Foto: TT

Koltrasten kan hotas av virus – SVA vill ha allmänhetens hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Flera fågelarter hotas av två olika virus som sprider sig över Europa. Nu vill Statens veterinärmedicinska anstalt ha allmänhetens hjälp att samla in döda fåglar för att undersöka om virusen även har nått Sverige.

Koltrasten utsågs till Sveriges nationalfågel för några år sedan. Nu kan den vara hotad av ett virus som sprids över Europa. Förutom trastfåglar kan även ugglor, kråkfåglar och vissa rovfåglar drabbas.

– Känsliga fåglar blir sjuka och kan få en inflammation i hjärnan så att dom dör, säger Aleksija Neimane, forskare på Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA.

Tidsfråga innan Sverige drabbas

SVA tror att det är en tidsfråga innan Sverige kan drabbas och nu vill man undersöka om två olika virus, West Nile-virus och Usutuvirus har nått Sverige. Därför vill man ha allmänhetens hjälp att få in observationer från döda fåglar som är funna söder om Dalälven.

– Vi vill vara ett steg före och börja övervaka sjukdomen innan den kommer hit, säger Aleksija Neimane.

Ovanligt att människor insjuknar

Människor kan smittas, men det är ovanligt och ytterst ovanligt med svåra komplikationer hos människor, uppger folkhälsomyndigheten.

– Människor kan i undantagsfall bli allvarligt sjuka av West Nile-virus, men det är mindre än en procents risk att drabbas svårt. Det är äldre människor med nedsatt immunförsvar som löper störst risk. Usutuvirus är så ovanligt att det knappt finns några fall rapporterade, säger Anders Wallensten, biträdande Statsepidemiolog.

Koltrasten är Sveriges nationalfågel och hotas nu av två olika virus. Foto: TT

Skicka in döda fåglar – så gör man

Du bör inte ta i döda fåglar med bara händerna, uppmanar SVA. Fotografera fågeln, ta i den med handskar eller med en plastpåse och kontakta SVA. Misstänker man något kan du får en kartong tillskickad dig, för att returnera den till SVA, för analys.

Du hittar kontaktuppgifter till SVA här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.