Den anställde hävdar att hen numer är nykter. Foto: TT

Berusad barnmorska tvingas till prövotid

Publicerad

En barnmorska anställd inom regionen kom berusad till jobbet. Kollegor till den anställde slog larm efter att hen försökt åka iväg på hembesök, men där alkolåset satte stopp för färden. Nu har Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat om en treårig prövotid för den anställde.

Barnmorskan ska ha haft alkoholproblem och det ska hänt att hen också kommit till jobbet berusad. Den anställde hävdar å sin sida att hen numera är nykter. 

IVO- Inspektionen för vård och omsorg anmälde händelsen till sjukvårdsnämnden i april i år. Det efter att arbetsgivaren slagit larm om att hen kommit berusad till jobbet och att man misstänkt alkoholproblem tidigare.

Alkolås satte stopp

Det var vid ett morgonmöte som kollegor märkte att barnmorskan var påtagligt berusad. De påtalade att hen inte borde ta några patientbesök under dagen.

En stund senare ska barnmorskan ändå försökt åka iväg på ett hembesök. Några kollegor hittade senare den anställde barnmorskan sittandes i bilen, väntandes på att bli godkänd av alkolåset.

Beslut

IVO har bedömt att det finns stor risk för att barnmorskan kan återfalla i missbruk och inte kan sköta sitt jobb tillräckligt. Med den bakgrunden ville man att sjukvårdsnämnden därför borde besluta om en treårig prövotidsplan. 

Hälso- och sjukvårdsnämnden anser att behovet av kontroller är stort och att prövotiden har betydelse för att hen ska komma tillrätta med sina problem. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer