Rose-Marie Lövgren, ordförande i Kommunal för Region Uppsala, har förståelse för att vissa medlemmar känner sig besvikna på facket. Foto: Privat/TT

Kommunal: ”Det har blivit en del missförstånd”

Uppdaterad
Publicerad

Detaljerna kring det nya kollektivavtalet för undersköterskor är inte klara. Just nu diskuterar fackförbundet Kommunal med arbetsgivaren om hur avtalet ska tolkas.

Det lokala avtalet skrevs på före sommaren, och fackförbundet Kommunal påpekar att det är ett bättre avtal än det ursprungliga centrala avtalet.

– Det som händer nu är att vi diskuterar olika tolkningar av avtalet tillsammans med arbetsgivaren, det har blivit en del missförstånd och oklarheter – så vad vi kommer att landa i vet jag inte i dag, säger Rose-Marie Lövgren, ordförande i Kommunal för Region Uppsala.

Vissa medlemmar får försämrade villkor, andra får förbättrade villkor enligt Kommunal.

– Det blir inte ett sänkt OB-tillägg, utan snarare ett högre. Men OB-ersättningen är fördelad på andra tider än i det gamla avtalet, säger Rose-Marie Lövgren.

Tolkningarna inte klara

Hon säger att många uppfattat det nya avtalet som att det innebär försämringar, fast tolkningarna inte är färdigförhandlade.

– Det finns en del brister i kommunikationen, man har inte satt sig ner och pratat om vad det här innebär för verksamheten.

Många som jobbar natt är missnöjda eftersom facket försökt få till en arbetstidsförkortning.

– Det diskuterar vi också fortfarande, så sista ordet är inte sagt där heller. Vi hoppas kunna hitta lösningar, säger Rose-Marie Lövgren på Kommunal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.