Foto: TT

Kommunen hyr Almedalshus med vinvalv

Publicerad

Uppsala kommun skickar i år omkring 25 personer till Almedalsveckan i Visby. 9 av dem är politiker. Men redan innan veckan ens hade startade visade det sig att politikerbudgeten för boende och resor var spräckt med omkring 130.000. Bland annat hyr kommunen ett värdshus med vinvalv och lounge.

Uppsala kommun hade tänkt att lägga omkring 120 000 kronor på boende och resor för de 9 politiker som de i år skickar till ön. Uppdelat per person är det omkring 13 000 kronor för hela veckan.

Men när SVT Nyheter Uppsala begär ut fakturorna för de bokade boendena visar det sig att prislappen är betydligt mycket dyrare än vad det var tänkt.

–  Vi spräcker budgeten, säger Christan Dalhmann, samordnare av Almedalsveckan vid Uppsala kommun.

Under söndagen drog Almedalsveckan i gång på Gotland. Där samlas politiker, tjänstemän, lobbyister och journalister under en vecka.

Spräcker budgeten

För hela veckan betalar Uppsala kommun omkring 250 000 kronor för boendet för sina nio politiker. Om man slår ut det på antalet politiker som åker, hamnar kostnaden på omkring 27 000 kronor för en vecka. Vilket är 14 000 kronor per person mer än vad kommunen budgeterat för.

– Kommunstyrelsen har tidigare budgeterat för omkring 13 000 kronor per person. Nu landade kostnaden på omkring 27 000 istället. Vilket självklart är beklagligt, säger Christan Dalhmann, samordnare av Almedalsveckan vid Uppsala kommun.

Christian Dalhmann säger att det främst är kostnaden för boende som sprungit iväg.

– Prisutvecklingen av boende i Visby under denna vecka är enorm de senaste åren, säger han.

Uppsala kommun hyr under veckan ett hus där de 9 politikerna ska bo. Boendet är ett exklusivt värdshus med vinvalv och matservering. Värdshuset ligger beläget i centrala Visby med utsikt över Domkyrkan, ett stenkast från Stora torget – Visbys centralaste punkt. Kommunen hyr samtliga sex rum som värdshuset har.

Vinvalv, tryffel och Hästens-sängar

I fakturabekräftelsen som värdshuset har skickat kommunen går det att läsa att det finns lounge- och balkongområde. På värdshusets hemsida går det att läsa:

”Samtliga [rum red. anm.] har utsikt över den grönskande trädgården, de klassiska takåsarna och Visby domkyrka. De sköna sängarna kommer från Hästens, de vackra möblerna är från 1600 och 1700-talen eller nytillverkade i gammal stil. De nästan svarta badrummen är dovt belysta för att förstärka känslan av den mystik som omger huset. Till rummen finns en gemensam lounge med balkong som vetter mot domkyrkan.”

”Vi erbjuder professionella kockar som tillagar tre-, fem- eller sjurättersmiddagar. Ni kan också laga mat tillsammans med några av landets främsta kockar och skapa kulinariska upplevelser samtidigt som ni stärker lagkänslan. I köket finns de nödvändiga redskap och verktyg som behövs, en fantastisk gasspis från italienska Ilve och noggrant utvalt porslin. Råvarorna och delikatesserna hämtas från gotländska gårdar och bagerier, så passa på att njuta av fisk, fågel, lamm, färska fikon, tryffel och ramslök.”

”I vinvalvet från 1200-talet kan du konferera, bli serverad gotländska delikatesser och delta i vin- och ostprovningar arrangerade av erkända sommelierer. Det kan handla om allt från vinets grunder till tematiska provningar och avancerade avsmakningar där mogna ostar och högklassiga viner inmundigas. I det magnifika vinvalvet kan ni njuta av godsaker från både den nya och gamla världen. En övervägande del är klassiska Bordeauxviner men här finns också italienska, kaliforniska och sydafrikanska mästerverk. Vi erbjuder även provningar av starkare drycker om så önskas.”

”Platsfråga”

Enligt Christian Dahlmann var anledningen till att man bokade det exklusiva värdshuset en platsfråga.

– Ja, det andra alternativet som jag fick presenterat för mig hade inte tillräckligt med plats.

Men vinvalv. Är det verkligen viktigt?

– Om jag ska vara helt ärlig visste jag inte att det fanns ett vinvalv ...

Men att då kostnaden drar iväg, kan man då inte leta efter ett boende utan vinvalv?

– Nu är det ju så att vinvalvet inte ingår i kostnaden. Om det nu mot förmodan bli så att en politiker väljer att gå ned till vinvalvet och ta ett glas vin så står det ju fritt för politikerna att göra det, förutsatt att de betalar för det själva.

Men rimligtvis borde ju valvet, Hästens-sängarna, loungen och restaurangverksamheten i värdshuset höja priset för er, även om ni inte använder vinvalvet? Det är ju ingen vanlig sommarstuga direkt?

– Jo, men som sagt. Det alternativ som det i slutändan blev berodde på platsfrågan.

”Andra alternativ omständiga”

Men bokningen gjordes ju redan i mars i år? Något annat alternativ måste ju ha funnits?

– Vi har tidigare år hyrt hus utanför Visby. Då har däremot politikerna tyckte det varit omständigt att ta sin in och ut från Visby. De rör sig ju ganska mycket under veckan, vid olika tider. Vi har tidigare exempelvis bussat dem i en minibuss in och ut från Visby när vi bodde 2 mil söder om staden. Men det blir svårt logistiskt att göra så.

Kommunen har också valt att lägga till sänglinnen och slutstädning i sin bokning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer