Anders Fridborg ansvarar för övergripande frågor kring trygghet och säkerhet i Uppsala kommun. Foto: SVT/Märta Gross Hulth

Kommunen: ”Vi gör mycket i området”

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun menar att man jobbar långsiktigt med problemen i området och att det är viktigt att inte bli alltför händelsestyrd.

– Tittar vi på året som helhet är det ganska få bilar som har brunnit, säger Anders Fridborg som är säkerhetschef.

Anders Fridborg är säkerhetschef på Uppsala kommun och har hand om övergripande frågor kring trygghet och säkerhet. Han menar att det från kommunens sida handlar om ett långsiktigt och uthålligt arbete för att komma tillrätta med oroligheterna.

– Det är inte en bra utveckling som varit sista veckorna. Samtidigt ska man komma ihåg att vi har haft en ganska lugn period tidigare och det här är saker som varierar över tid. Tittar vi på året som helhet är det ganska få bilar som har brunnit, säger han.

OROLIGHETER I GOTTSUNDA/VALSÄTRA

Stödjer polisens arbete

Han säger också att kommunen hjälper polisen med det kortsiktiga arbetet med att upprätthålla allmän ordning.

– Det kan vi stödja på olika sätt, dels med närvaro från socialtjänstens SSP-samordnare. Vi uppmuntrar nattvandring och samordnar den verksamheten, och vi håller fritidsgårdar öppna.

Känner du att kommunen gör tillräckligt eller skulle du vilja att ni gjorde mer?

– Det går alltid att önska sig ännu mer, men vi gör mycket. Vi har ett väl utvecklat samarbete med polisen, och genom våra kanaler i skola, socialtjänsten och fritidsgårdar, menar Anders Fridborg.

Även andra områden med utmaningar

Han tycker att bilden som målas upp av Gottsunda/Valsätra är lite orättvis.

– Det här att polisen pekat ut Gottsunda som särskilt utsatt område bidrar så klart till den bilden. Det finns inga skäl att ifrågasätta den bedömningen, men det är klart att andra områden också har en del utmaningar som vi behöver jobba med.

Hoppas folk ska känna sig trygga

Anders Fridborg hoppas ändå att folk som vistas och bor i Gottsunda/Valsätra ska känna sig trygga.

– Våldet som vi sett utövas inte mot de vanliga människorna som går på gatan, utan det är människor som är inbegripna i olaglig verksamhet.

Kommunen ska tillsammans med polis och fastighetsägare under hösten se över den fysiska miljön, vad man kan göra åt exempelvis belysning och buskage.

HELA RAPPORTERINGEN: Läs mer här

Bränder och stenkastning

Senaste tidens bränder och stenkastning i stadsdelarna Gottsunda och Valsätra:

14 september: Räddningstjänst fick glasflaskor kastade mot sig i samband med bilbränder. Även en mediafotograf som var på plats blev jagad och hotad.

15 september: Ny stenkastning mot polis i samband med bilbränder.

17 september: Stadsbussar utsattes för stenkastning. Två hållplatser fick tillfälligt dras in.

19 september: Väktare sätts in för att förhindra fortsatt stenkastning mot bussarna.

27 september: Flera stadsbussar utsätts för stenkastning vid två olika tillfällen. En hållplats drogs tillfälligt in. UL beskriver att busschaufförer känner oro för att köra i området.

HELA RAPPORTERINGEN: Läs mer här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OROLIGHETER I GOTTSUNDA/VALSÄTRA

Mer i ämnet