Foto: SVT/Utryckning-Uppsala.se

Kommunhuset utrymt – kuvert med vitt pulver öppnat

Uppdaterad
Publicerad

Kommunhuset i Uppsala utrymdes under fredagsförmiddagen. Enligt en anställd som SVT Nyheter Uppsala har pratat med så ska det handla om ett kuvert med vitt pulver.

– Brevet var ställt till en politiker, säger utrymningsledare Halil Vapensköld.

Ett 30-tal anställda vid kommunhuset på Stationsgatan fick under fredagsförmiddagen evakueras sedan ett misstänkt pulver hittats i ett brev.

– En kollega öppnade ett kuvert med vitt pulver i. Hon fick det på sig. Av säkerhetsskäl så fick vi utrymma, berättar ett vittne som SVT Nyheter Uppsala har pratat med.

Adresserat till politiker

– Brevet var ställt till en politiker, men jag kan inte säga till vem, säger kommunens utrymningsledare Halil Vapensköld.

Enligt räddningsledare på plats har en kommunanställd och två från räddningstjänsten sanerats och delar av våning 4 är fortfarande avstängt, säger räddningsledare Torbjörn Mattsson.

Polis, ambulans och brandkår

Utryckning-Uppsala.se:s fotograf Christian Hermansson berättar att det är två polisbilar, en ambulans och fyra brandbilar på plats.

– De har ställt upp ett kemtält här bredvid, och just nu håller de på att sanera en kvinna, säger Christian Hermansson till SVT Nyheter Uppsala.

Oklart vad pulvret innehöll

Hela plan fyra vid ingång 12 som tillhör kommunen fick utrymmas. De evakuerade kunde vid återvända in i byggnaden 11-tiden på förmiddagen. Dock var delar av plan 4 avstängt i väntan på provsvar.

Senare på eftermiddagen meddelade polisen att pulvret inte ska ha varit farligt.

– En första analys av pulvret visar att det inte är någon farlig substans, troligtvis bakpulver eller något liknande, säger polisens presstalesperson Christer Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.