Majoriteten av kommuntopparna i länet svarar att polisnärvaron inte är tillräcklig. Foto: TT

Kommuntopparna om polisen

Uppdaterad
Publicerad

För låg polisnärvo, men ett bra eller mycket bra samarbete med polisen. Så kan man sammanfatta svaren från de kommunalråd i länet som besvarat SVT Nyheter Uppsalas enkät om polisnärvaro.

– Polisen gör ett fantastiskt arbete men behöver få fler kollegor så att de kan verka närmre Uppsalaborna på gator och torg, säger Marlene Burwick (S), kommunalråd i Uppsala.

– Att polisen kunde  vara mer närvarande och jobba mer förebyggande runt om i kommunen är en önskan. Tyvärr är det inte möjligt då det saknas poliser och därmed full bemanning, säger Hebys kommunalråd Marie Wilén (C).

Val 2018 – #dinröst

Även i Knivsta, Älvkarleby och i Håbo så bockar kommunalråden i alternativet ”Inte tillräcklig” i enkäten.

På Håbo kommunalråds Lotta Grahn Elgs (M) önskelista finns mer konkret närvaro och en bemannad polisstation, som inte finns i dag.

Nöjda med polisen

Men det finns kommuner som tycker att polisnärvaron är tillräcklig

– Ingen anledning att klaga – det funkar ganska bra, säger Jacob Spangenberg (C) som är kommunalråd i Östhammar.

Han får medhåll av Helena Proos (S), kommunalråd i Enköping:

– Polisen bedriver ett framgångsrikt arbete, men det är klart att det inte skulle skada om de var några fler, säger Helena Proos (S).

Flera kommuner i länet har satsat på ordningsvakter för att komplettera polisens arbete. Här satsar Uppsala kommun mest med cirka två miljoner kronor. Håbo kommun nästan fördubblar kostnaden för ordningsvakter i år – budgeten ligger på 400 000 kronor.

SVT Nyheter Uppsala har skickat ut enkätfrågor till samtliga länets kommuner och har fått svar från sju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet