Kontroversiell affärsman försökte starta biobank med Uppsala universitet

Publicerad

Under flera år hade Uppsala universitet kontakter med den omdiskuterade affärsmannen Kevin Liu. Han har lagt fram flera förslag till samarbeten – men det blev inget av dem.

Det finns flera frågetecken kring den kinesiske affärsmannen Kevin Liu. Enligt Angela Gui, dotter till fängslade bokförläggaren Gui Minhai, ska han under ett besök i Stockholm tidigare år utövat påtryckningar om att hon skulle ligga lågt med att hennes pappa sitter fängslad i Kina, och inte prata med medier. Detta för att förbättra hans chanser att bli frigiven.

– Han framstår inte i någon smickrande dager, säger Kay Svensson, biträdande universitetsdirektör vid Uppsala universitet.

Flera förslag till samarbeten med universitetet

Kevin Liu är också affärsmannen som enligt flera svenska medier, bland andra SVT, utgett sig för att vara professor vid ett indonesiskt universitet, utan att vara det. Han har utnyttjat Jönköpings internationella handelshögskolas varumärke utan att ha tillstånd till det. Han har även gett sken av att ha samarbetat med inflytelserika personer – utan att ha pratat med dem. Det finns dessutom frågetecken kring bolagen han är engagerad i, där flera knappt har någon omsättning alls.

Kevin Liu har också lagt fram flera förslag om samarbeten med Uppsala universitet. Det har handlat om allt från att bygga ett sjukhus i Nanjing enligt svensk standard till att få till en biobank med universitetets hjälp.

Säkerhetspolisen kopplades in

Säkerhetspolisen har varnat för Kinas underrättelsearbete, och universitetet var också i kontakt med Säpo med anledning av kontakten med den kinesiska affärsmannen.

Men Kay Svensson är trygg i att universitetet inte lidit någon skada, eller att Kevin Liu kommit över känslig information.

Däremot finns det fortfarande frågetecken kring Lius samarbeten med universitet.

– Jag skulle jättegärna vilja veta vem han egentligen är, säger Kay Svensson.

SVT har flera gånger försökt att nå Kevin Liu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer