Den dömde personen ska ha försökt sälja en stulen surfplatta vid två tillfällen. Foto: TT

Köpte surfplatta på torget – döms för häleri

Publicerad

En person i övre tonåren dömdes på tisdagen för häleri efter att ha köpt en surfplatta och sedan försökt sälja den vidare. Tonåringen brast i sin kontroll att be om kvitto, slår Uppsala tingsrätt fast.

Tonåringen ska ha köpt surfplattan av en person på Vaksala torg under sensommaren 2015. Vid köpet fick han inget kvitto från säljaren. Efter att ha tröttnat på surfplattan la han själv ut surfplattan på nätannons för samma pris som han köpte den för, 1.500 kronor.

En kvinna köpte surfplattan men lämnade tillbaka den efter att hon fattat misstankar om att den i stulits. Tonåringen gav kvinnan pengarna tillbaka men la sedan ut en ny annons. Då hade den första köparen tagit kontakt med den köp-och-säljsajt där hon sett annonsen.

Skolan anmälde

I surfplattan hade hon också sett namnet på den skola i södra Sverige där stölden ska ha begåtts. Skolan gjorde i sin tur en polisanmälan efter kvinnans tips.

Tonåringen har förnekat brott.

Påföljden för häleri är fängelse men enligt tingsrätten finns det ingen anledning att tro att tonåringen kommer att fortsätta begå brott. Därför bestämde tingsrätten straffet till villkorlig dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.