Foto: Carina Åberg

Kossorna vid Lasse Åbergs museum sönderslagna

Uppdaterad
Publicerad

De två kossor som står framför Lasse Åbergs museum i Bålsta har blivit sönderslagna. Det är fjärde gången kossorna vandaliseras.

– Jag tycker synd om dem som gjort det, det är inga normala ungdomar, säger den folkkära konstnären Lasse Åberg.

Det var vid 23-tiden i söndagskväll som en bil med fem killar i 20-års åldern körde upp framför museet i Bålsta i Uppsala län.

– Vittnen ser sedan hur killarna hoppar ur bilen och slår och sparkar på kossorna tills de går sönder. Det är bara vandalism. Fullständigt meningslöst, säger Lasse Åberg.

”Man tappar hoppet”

Kossorna, som en gång stod med i den uppmärksammade Cow parade i Stockholm, har blivit ett kännetecken för Åbergs museum.

– Man blir lite ledsen och arg. När man försöker fixa något positivt, och så kommer det trasiga människor och förstör. Det är någon slags protest mot någonting, säger Lasse Åberg.

Men det är inte säkert att de kommer att återställas.

– Ungarna älskar dem, men om vi lagar dem, ska vi bara vänta på att det händer en gång till? Ja, vi får se om vi ska göra ett nytt ryck. Det nöter på en, man liksom tappar hoppet om ungdomarna, säger Lasse Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.