Kostnader för inhyrd personal på Akademiska ökar kraftigt

Publicerad

Kostnaderna för inhyrd personal på Akademiska sjukhuset fortsätter att öka kraftigt. Det visar siffror som regionen tagit fram åt SVT Nyheter Uppsala.
– Det här är väldigt bekymmersamt, säger Stefan Olsson (M), ordförande i regionstyrelsen.

Akademiska sjukhusets ekonomi fortsätter att vara mycket ansträngd. Bokslutet för 2018 visar ett minusresultat på 377 miljoner kronor.

En stor utgiftspost som belastar sjukhusets ekonomi är kostnaden för inhyrd personal. Den utgiften fortsätter att öka, och kostnaden steg kraftigt under förra året, visar siffror som regionen tagit fram åt SVT Nyheter Uppsala.

Uppföljningar varje månad

2017 var kostnaden för inhyrd personal  på Akademiska 116 miljoner kronor.

2018 hade samma kostnad ökat med 53 procent, till 178 miljoner kronor.

Nu väntar uppföljningar av ekonomin på Akademiska sjukhuset varje månad, säger Stefan Olsson (M).

– Vi måste se till att kostnaderna inte sticker i väg på det här sättet. Men det som är ännu viktigare är att vi börjar driva en arbetsgivarpolitik som gör att folk vill stanna i regionen och ha oss som arbetsgivare och att vi kan rekrytera de sjuksköterskor som vi behöver.

Regionen går plus

Region Uppsala som helhet gör ändå ett plusresultat på 58 miljoner kronor. Det förklaras med ökade statsbidrag och intäkter från aktieförsäljning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer