Uppsalaprofilen Bengt Ågerup tvingas förskottsbetala 840 miljoner kronor till Skatteverket, trots att skatteskulden fortfarande utreds. Foto: SVT

Kravet på Ågerup: Betala 840 miljoner i förskott

Uppdaterad
Publicerad

Bengt Ågerup tvingas betala mångmiljonbelopp till Skatteverket, i väntan på domstolsbeslut. Uppsalaentreprenörens skattesmäll på 1,2 miljarder kronor är ännu inte avgjord i domstol.Men nu måste Ågerup betala in drygt 840 miljoner kronor i förskott, eftersom Högsta förvaltningsdomstolen inte tänker pröva hans anståndsbegäran, skriver nyhetsbyrån Sirén.

Det var i december förra året som den tidigare Uppsalaforskaren och företagaren krävdes på totalt 1,2 miljarder kronor av Skatteverket, eftersom myndigheten ansåg att han haft starka kopplingar till Sverige och därför är skyldig att betala skatt i landet.

Framför allt handlar det om pengar som frigjordes vid försäljningen av läkemedelsbolaget Q-Med 2011.

”Bosatt utomlands”

Ågerup själv hävdar att han bott utomlands sedan 1996 och därför inte har någon plikt att betala skatt i Sverige under de aktuella åren 2010-2013.

”Ågerup kommer att behöva avyttra i princip all sin egendom inklusive familjebostaden för att kunna betala”, skrev hans advokat i överklagandet till Högsta förvaltningsdomstolen.

Bengt Ågerup har överklagat skattefrågan i flera omgångar, men kommer alltså att behöva göra en delbetalning av skatteskulden i förskott trots att frågan ännu inte är avgjord i domstol.

LÄS MER: Ågerup: ”Fullkomligt absurt och skamligt”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.