Foto: Vattenfall

Kravet mot teleoperatörerna – mobilmasterna måste ha reservenergi

Uppdaterad
Publicerad

Många mobilmaster slutade att fungera efter att elledningar dragits ner av stormen Alfrida. Enligt post- och telestyrelsens regelverk (PTF) måste alla operatörer ha reservenergi till sina mobilmaster vid 2020 för att kunna motverka att telefonnnätet läggs ner.

Det var många som inte hade täckning på sina telefoner när stormen Alfrida drabbade länet. När träd föll ned över elledningarna och kapade strömmen till mobilmasterna slogs telenäten ut.

– Man känner sig avskärmd när telefonen inte fungerar, det går inte att få tag på någon information, sa Åsa Pousette från Bladåker tidigare till SVT Uppsala.

Stormen Alfrida i Uppsala län

Reservenergi vid 2020

För tre år sedan sattes kravet upp mot de svenska teleoperatörerna. Reservenergi måste finnas vid masterna vid 2020.

– Minimumkravet är att om elen går ner så ska masterna klara sig på sin reservenergi i minst 4 timmar på glesbygden, och 1 timma i tätorter, säger Anna Montelius, som är jurist på PTF.

Tanken är att man då ska klara av runt 80-90 procent av alla strömavbrott, men för de längre avbrotten, som exempelvis stormen Alfrida, finns det ingen lösning.

– Det är svårt i ett sånt läge. Om man ska ha beredskap för sånt hela tiden så måste räkningen för ens el och/eller telefon vara betydligt mycket högre för att det ska kunna gå, säger Anna Montelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Alfrida i Uppsala län

Mer i ämnet