Foto: SVT/TT

Krigsplaceringen av Uppsalapolisen har startat

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare aviserade krigsplaceringen av Polismyndighetens anställda har börjat. Under de senaste veckorna har poliser inom Polisregion Mitt blivit informerade om placeringsorter via brev.

28.500 polisanställda ska krigsplaceras. Det aviserade rikspolischef Dan Eliasson i början av året med hänvisning till det förändrade säkerhetsläget i världen – samt polisens omorganisation 2015 som innebar att alla anställda nu ligger under ett myndighetstak istället för de tidigare 21.

De senaste veckorna har anställda inom Polisregion Mitt blivit informerade om sina placeringsorter via brev.

Krigsplacering påbörjad

Krigsplaceringen bekräftas av Polisen Region Mitt, även om de inte vill gå in på den exakta numerären av anställda som informerats ännu.

– Krigsplaceringen görs efter beslut av Dan Eliasson. Planen är att aktuella inom myndigheten ska ha blivit informerade om placering före årsskiftet, säger Mikael Hedström vid Polisregion Mitt.

Krigsplaceringen innebär att all personal underrättas om ”var och när du ska inställa dig till tjänstgöring, i händelse av krig eller beredskap”.

I praktiken innebär det att de anställda ska infinna sig så fort som möjligt vid sin placering vid händelse av kris och invänta nya order eller direktiv.

Majoriteten kvar på samma plats

I realitet är förändringen dock liten för de myndighetsanställda. Detta eftersom de flesta ska krigsplaceras vid den tjänst de också har till vardags, samt vid samma ort.

En del poliser har dock sedan tidigare en krigsplacering på annat håll, exempelvis inom Försvarsmakten, och i dessa fall ska en individuell prövning göras för att avgöra var personen ska ha sin krigsplacering.

Tidigare anställda inom den förra polisorganisationen var även de krigsplacerade. Dock kräver omorganisationen 2015 en ny placeringsstruktur, då organisationsstrukturen nu är annorlunda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.