Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör kriminologens musik – samt tankar om dagens unga och kriminalitet. Foto: Lisa Chröisty/SVT

Artisten Kriminologen vill vara en motpol till gangsterrappen

Uppdaterad
Publicerad

Kriminologen är både en yrkesbeskrivning och ett artistnamn, under vilket Björn Moberg försöker förändra den glorifierade kriminella kultur som han menar att många av dagens barn och unga växer upp med.

– Jag vill vara en motpol till det – både i mitt yrkesliv och som artist, säger Björn Moberg.

Efter att själv ha bevittnat våld på nära håll som liten väcktes intresset för att förstå varför människor begår brott. Det blev startskottet till karriären både som kriminolog och hiphop-musiker.

– Det tog mig till både rättspsykiatrin och kriminalvården innan jag nu har landat i ett jobb på ungdomsjouren här i Uppsala, säger Björn Moberg.

”Golare har inga polare”

Gansterrap och hårda ordalag bland unga har fått Björn Moberg att vilja sprida alternativ musik till dagens barn och ungdomar. Något han beskriver redan har fått gott gensvar.

– Jag tar del av otroligt sorgliga historier genom jobbet och där kan jag hjälpa enskilda individer – men genom musiken kan jag sprida samma budskap till långt många fler, säger Björn Moberg.

I klippet ovan: Hör Kriminologens musik – samt tankar om dagens unga och kriminalitet.

Foto: Lisa Chröisty/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.