Svenska djurskyddsföreningen kritiserar myndigheten för samhällskydd och beredskap. Foto: TT

Kritiken mot MSB – inga husdjur i broschyren

Uppdaterad
Publicerad

Svenska djurskyddsföreningen kritiserar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) efter utskicket av deras broschyr. Det nämns inget om vad man ska göra med sina husdjur.

Det var i början av juni som utskicket av broschyrerna började. ”Om krisen eller kriget kommer” ska hjälpa medborgare att veta hur man ska förbereda sig och vad man ska göra om en farlig situation skulle uppstå för samhället. Johan Beck-Friis är generalsekreterare för Svenska djurskyddsföreningen, han ställer sig kritisk till broschyren.

– Man har inte tagit med husdjuren, vilket är en viktig del. Det finns studier i USA som visar att personer har vägrat att evakuera på grund av sina husdjur, just för att de inte visste vad de skulle göra med dem. Det kan bli en fara, säger han.

Ont om plats och avvägningar

Det är regeringen som detaljerat har pekat ut vad som ska vara med i broschyren. MSB har kunnat vara med och lägga till lite extra, men utrymmet i broschyren fick inte heller vara för långt.

– Det är flera som hört av sig och undrat varför saker inte är med. Det enkla svaret är att vi har haft våra direktiv och har fått göra avvägningar, men om man vill ha mer information om exempelvis husdjur så kan man hitta det på hemsidor som Svenska blå stjärnan, vilket är en organisation som MSB har samarbeten med, säger Christina Andersson, som är projektledare på MSB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.