Foto: SVT

Kritiserat bostadsbeslut klubbat i Enköping

Publicerad

Enköpings fastighetsbolag, AB Enköpings Hyresbostäder, får klartecken att sälja 207 lägenheter, vilket motsvarar 10 procent av bolagets totala lägenhetsyta.

Det var en bred enighet bakom beslutet som klubbades på måndagskvällen.

– Jag har fullt förtroende styrelsen i EHB, samtidigt har jag respekt för den oro som funnits, säger Helena Proos (S) som är ordförande i kommunstyrelsen.

Det var  21 september i år som bolaget fattade ett inriktningsbeslut om att sälja flera fastigheter i Enköping på sammanlagt 12 556 kvadratmeter. Att företaget står med stora underhållsbehov och att man vill få in pengar till nyproduktion är två argument som lyfts fram för försäljningen – ett ärende som bedömdes vara principiellt viktigt och därför blev en fråga för kommunfullmäktige.

Krav på 100 lägenheter per år

”Genom försäljningen ökar EHB sin finansiella styrka att fortsätta producera hyreslägenheter i Enköpings kommun”, står det i underlaget till kommunfullmäktige. 100 nya lägenheter ska bolaget producera, enligt kommunens ägardirektiv.

Men frågan om utförsäljningen har varit kontroversiell och omdiskuterad.

Vänsterpartiet kritiskt

Magnus Ahlkvist (V) har gått i bräschen för kritikerna och underkänt beslutsunderlaget.

Han är också orolig för vad som händer när bolaget ”helt lämnar” Bergvreten, Gånsta och Hummelsta. Magnus Ahlkvist har även varit kritisk till att Hyresgästföreningens åsikter inte vägts in.

Helena Proos håller inte med om att underlaget skulle ha brister:

– Jag har varit i kontakt med våra företrädare i bolaget under ett års tid. Det här är inget förhastat.

Även Ingvar Smedlund (M), och oppositionsråd i kommunstyrelsen, välkomnar att bolaget nu har fått klartecken att gå vidare med en försäljning.

– Det är bra med fler aktörer på hyresmarknaden, och att bolaget nu håller en bra ekonomisk linje, säger Ingvar Smedlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.