Krögare döms för olaglig dans

Uppdaterad
Publicerad

Att dansa på krogen är inte alltid tillåtet, det fick två personer som drev en krog i Uppsala nyligen erfara. Efter att ha anordnat dansgolv på krogen utan att ha ett danstillstånd så döms de nu till böter av Uppsala tingsrätt.

Det är eftermiddag på Stora torget och kompisarna Amanda och Daniella har slutat skolan.

– Ja, jag brukar gå ut och dansa på krogen, säger Amanda Sjöström.

Visste ni att krogarna behöver danstillstånd för det?

– Nej, det hade jag ingen aning om, säger Daniella Axelsson.

Krävs polistillstånd

Nej, det är inte allmänt känt att krogarna i Sverige sedan 1994 behöver söka tillstånd hos polisen för att gästerna ska få dansa.

Inte ens de som tidigare drev krogen Pub 19 i Uppsala hade koll på lagen. För under en sommarnatt förra året hade de både DJ:s och flera förbjudna dansgolv igång när en civilpolis kom in och gjorde tillsyn.

Döms i tingsrätten

Även då polismannen beskrev att stämningen på utestället var trevligt så dömdes nyligen krogföretaget av Uppsala tingsrätt till 5.000 kronor i företagsböter, eftersom de saknade tillstånd för att anordna dans.

– Det är ju ett sätt för polismyndigheten att kunna garantera säkerhet och ordning på krogen. Vi gör en prövning på ansökningar och ser så att man uppfyller de krav som lagstiftningen ställer, säger David Johansson som är chef på tillståndsenheten på Polisen i Uppsala.

Är det hårda krav?

– Nej, det finns krav på de som är ansvariga, på lokalerna och att man uppfyller räddningstjänstens krav gällande utrymningsvägar och maxantal personer, säger David Johansson.

Spontandans är okej

ABC har pratat med en av de två nu dömda personerna, de motsätter sig inte domen men tycker samtidigt att lagen är lite märklig.

Den som funderar på om även spontandans på krogar ska betraktas som lagvidrigt behöver inte oroa sig.

– Ren spontandans där en besökare gillar en låt och går upp och dansar lite grann, är utanför tillståndsplikten. Däremot om man anordnar dans, frigör en yta och spelar musik så är det tillståndspliktigt, säger David Johansson.

På Stora torget i Uppsala möter vi Maryna Lokot, som inte förstår sig på danstillståndet.

– Om jag skulle gå till baren skulle jag dansa, jag vill inte att någon förbjuder mig att göra sådana saker, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.