Foto: SVT

Intaget stoppas på Wiks estetiska kurser: ”En komplex fråga”

Publicerad
Wiks folkhögskola kommer inte att ta in några studenter till de estetiska kurserna i höst. Det beslutade kulturnämnden i Region Uppsala under ett sammanträde i veckan. En av förklaringarna till beslutet var arbetsmiljöproblem på skolan – som nu ska åtgärdas.
– Det är en komplex fråga, det har varit en dålig arbetsmiljö i många år, säger tillförordnade kulturdirektören Charlotte Åstrand.

Beskedet meddelades under tisdagen och motiverades med två anledningar av Cecilia Linder (M), ordförande för kulturnämnden.

”Det ena är de behov som finns på att bidra till länets återhämtning och kompetensförsörjning i samband med de stora påfrestningarna vi upplever i samband med coronapandemin. Det andra har att göra med den sedan flera år bristande arbetsmiljön vid delar av Wiks folkhögskola, där vi bedömer att skolan behöver en omstart”, säger Cecilia Linder (M) i ett pressmeddelande från Region Uppsala.

Kulturnämnden beslutade även – förutom intagsstoppet – att ge den tillförordnade kulturdirektör Charlotte Åstrand uppdraget att se över och åtgärda arbetsmiljöproblemen på Wiks folkhögskola.

– Nu handlar det om att skapa bra förutsättningar för rektor, medarbetare och deltagare. Det är en komplex fråga, det har varit en dålig arbetsmiljö i många år. Dels behövs en tydlighet vad gäller roller och ansvar för ledning och medarbetare dels är det en hel del administrativa rutiner som måste komma på plats, säger Charlotte Åstrand och berättar om problemen:

”Friktion”

– Det har varit friktion mellan medarbetare och ledning. Det har funnits olika bilder hos medarbetare och ledning av hur en folkhögskola i regionens regi ska bedrivas.

Charlotte Åstrand är ansvarig för arbetet och kommer att jobba tillsammans med rektorn på Wiks folkhögskola.

– Vi sammanställer vad som behövs göras, säger Åstrand och fortsätter:

– Rektor kom i maj förra året och hon bekräftar den bild som kultur och bildning haft av bristerna i arbetsmiljön.

Under sammanträdet i kulturnämnden reserverade sig (S) och (V) beslutet till förmån för eget yrkande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer