Tjugo porträtt. Alla män. Det räckte för att någon skulle få nog och skriva ut tjugo stycken A4-papper, och tejpa upp dem över de 20 porträtten, som nu istället föreställer kvinnor. Foto: Privat

Kuppen: Tejpade upp kvinnor över männens porträtt

Uppdaterad
Publicerad

Tjugo porträtt. Alla män. Det räckte för att någon skulle få nog och skriva ut tjugo stycken A4-papper, och tejpa upp dem över de tjugo porträtten, som nu istället föreställer kvinnor.

De nya porträtten som nu hänger på en vägg i ett av rummen på filosofiska institutionen i Engelska parken i Uppsala föreställer bland annat Hanna Arendt, Simone de Beauvoir och Ayn Rand.

Tar man en titt bakom de A4-ark som tejpats upp på tavlorna hittar man i stället tjugo av institutionens tidigare professorer. Facebookprofilen ”En Kvinna Skojar Ni” säger sig ligga bakom aktionen. På sidan skriver profilen att:

”I filosofiska institutionens seminarierum hänger enbart porträtt av manliga filosofer. Institutionen har planerat att sätta upp ett porträtt av EN kvinnlig filosof. Porträttet har inte satts upp än men det är heller inte tillräckligt med enbart en kvinna.”

Marta Johansson och Nemi Pelgrom kikar på männen bakom kvinnorna. Foto: SVT

Se mer: Så tycker studenterna om filosofkuppen

Vidare skriver profilen att det finns många kvinnor som har gjort mycket för filosofin, och att ”det är hög tid att de också får sin plats”. Profilen skriver också att om det är så att kriterierna för porträtten på väggen utesluter mångfald ”så bör filosofiska institutionen finna nya kriterier”, och avslutningsvis: ”Vi finns. Vi kräver representation”.

– Filosofivärlden är väldigt ojämställd och väggen med porträtt är bara en sak som representerar det. Vi hoppas att auktionen är ett sätt att skapa diskussion och förändring. Vi är medvetna om att filosofiska institutionen har diskuterat porträtten tidigare men ingenting har hänt. Vi vill driva på processen. Vi vill ha förändring nu.

Läs mer: Professorn: Vi är inte stolta över att vi inte haft någon kvinna på väggen

Studenttidningen Ergo var först att rapportera om detta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer