Sara André, kurator på Bris, menar att många barn mår dåligt inför lov. Foto: Privat

Bris: ”Många barn oroar sig inför lovet”

Uppdaterad
Publicerad

Ta sovmorgon, träffa kompisar och hitta på aktiviteter. Barn och unga ser ofta fram emot att vara lediga, eftersom det blir en viktig paus från skola, rutiner och stress. Men Sara André, kurator på Bris, säger att många barn mår dåligt eller oroar sig extra mycket inför loven.

– Det gäller framförallt barn och unga som känner sig ensamma. Det han också handla om att de eller deras familj lever i ekonomisk utsatthet. I en sådan situation kan loven bli de svåraste perioderna under året, säger Sara André.

Inför ledighet kan barn och unga kan också ha höga förväntningar på hur loven ska vara.

-  De jämför sig kanske med andra och vill göra det som ”alla andra gör”. Om förväntningarna inte uppfylls kan det bli extra jobbigt, säger Sara André.

Det som också kan hända barn och unga under loven är att deras trygga nätverk mer eller mindre försvinner under ett tag.

– Som exempelvis skolan, en professionell stödkontakt eller idrotts- och fritidsverksamheter som har uppehåll, säger Sara André.

”Psykisk ohälsa och utsatthet tar tyvärr inte lov”

Upplever ni på Bris att samtalen till er ökar inför skolloven?

– På Bris har vi nästan lika högt tryck i telefon, chatt och mejl året om. Vanligaste samtalsämnet är psykisk ohälsa. De som är utsatta eller mår dåligt gör ju oftast det alla dagar på året. Psykisk ohälsa och utsatthet tar tyvärr inte lov, säger Sara André.

Sara Andrés rekommendationer för barn och unga som känner oro inför lovet:

  • Gör en aktivitet på egen hand som känns bra. Gå till biblioteket, ett museum, en fritidsgård, spela spel eller gå ut med grannens hund.
  • Leta efter forum på nätet med unga i liknande ålder eller med samma intressen.
  • Om vuxna familjen slår eller dricker för mycket är det viktigt att barnet försöker prata med en annan vuxen i sin närhet, så att den personen kan ta ansvar och se till så att barnet får stöd.

Sara Andrés rekommendationer för vad vuxna kan göra:

  • Fråga hur barnet känner inför lovet och försök planera ett lov som blir så bra som möjligt utifrån barnets behov och familjens förutsättningar.
  • Bjud in barn i din närhet som du vet känner sig ensamma eller inte har ett tryggt nätverk. Att känna sig sedd och delaktig kan vara avgörande för ett barns mående.
  • Agera direkt om du ser ett barn som far illa. Säg till andra vuxna som beter sig dåligt eller ta kontakt med socialtjänsten. Alla barn har rätt att känna sig trygga oavsett var de befinner sig.

Kontakta Bris

Bris telefon och chatt har öppet varje dag året runt mellan klockan 14 och 21.

Dit kan barn ringa på nummer 116 111.

Vuxna som behöver råd eller stöd kan ringa Bris vuxentelefon på nummer 0771-505050.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.